İngiltere'de tarihi oylama ertelendi
İngiltere Başbakanı Theresa May, İngiliz parlamentosundaki Brexit oylamasının ertelendiğini duyurdu. Anlaşma parlamentodan geçmezse İngiltere'de neler olacak?
İngiltere Başbakanı Theresa May, Avam Kamarası'nda yarın yapılacak olan Brexit anlaşmasıyla ilgili oylamanın ertelendiğini açıkladı. May, İngiltere ile Avrupa Birliği (AB) arasında varılan anlaşmanın mevcut şartlarda Parlamento'da büyük farkla reddedileceğinin anlaşıldığını söyledi.
Sterlin değer kaybetti
Son gelişmeler sonrası ise İngiliz Sterlini değer kaybetti.
Sterlin/Dolar kuru 1,26'ya inerek son bir buçuk yılın en düşük seviyesine geriledi.
Anlaşma İngiltere parlamentosundan geçmezse ne olur?
- Bu noktada İngiltere'nin AB'den anlaşmasız ayrılması gündeme gelir. Bu da özellikle piyasalar ve iş dünyası için büyük bir belirsizlik anlamına geliyor. Bu durumda hükümetin ne yapılacağına karar vermesi gerekecek.
Theresa May'in eski özel kalemi Nick Timothy, Daily Telegraph'ta yayımlanan makalesinde anlaşmanın 'kapitülasyon' anlamına geldiğini, Avrupa Komisyonu'nun anlaşmadan kazançlı çıktığını kaleme aldı.
- Anlaşmayla ilgili tartışma yaratan maddelerin başında Kuzey İrlanda-İrlanda sınırıyla ilgili anlaşmazlık geliyor. Şimdiki metinle kapsamlı bir serbest ticaret anlaşması imzalanana kadar 'backstop' denen ve İrlanda adasında mevcut durumu koruyan bir önlem devreye girecek.
- Anlaşmaya göre eğer geçiş döneminin sonu olan Aralık 2020'ye kadar Kuzey İrlanda ve İrlanda arasında 'fiziki bir sınırın' oluşmaması için bir çözüm bulunamazsa, İngiltere süresiz bir şekilde AB ile gümrük birliği içinde kalacak. Bu durumda AB-İngiltere arasında "tek gümrük bölgesi" olacak ve sınırda gümrük kontrollerine gerek kalmayacak. Bu da bu süre içinde başka ülkelerle ticaret anlaşması yapamayacağı anlamına geliyor.
İrlanda sınırı neden sorun oluşturuyor?
Bir ada ülkesi olan Birleşik Krallık'ın Brexit sonrasında Avrupa Birliği ile tek sınırı, Birleşik Krallık içinde yer alan Kuzey İrlanda ile Avrupa Birliği içinde yer alan İrlanda Cumhuriyeti arasındaki kara sınırı olacak.
Brexit'le birlikte Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması, son yıllarda varlığı hissedilmeyen bu sınırı daha belirgin hale getirecek. Sorun, bu sınırın nasıl işlemesi gerektiği konusunda tüm tarafların uzlaşabildiği bir çözümün bulunamamış olması.
AB'den açıklama
AB'nin Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, Brexit'in sonuçlarına dair hukuki belirlilik getirdiğini ifade eden Barnier, geçiş sürecinin "sınırlı bir zaman dilimi" için uzatılabileceğini belirtti.
Taslak metin, taraflar arasındaki ilişkiye dair yeni bir anlaşma yapılana dek AB ve Birleşik Krallık arasında geçici olarak "tek bir gümrük bölgesi" kurulmasını öngörüyor. Yeni anlaşmanın sağlanması içinse 31 Aralık 2020 tarihine kadar süre tanınıyor.
Brexit nedir?
İngiltere’nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkışına (Brexit) ilişkin referandum düzenlenmişti.
- Birleşik Krallık, 23 Haziran 2016'da yapılan referandumda yüzde 48'e karşı yüzde 52'lik sonuçla AB'den ayrılma kararı almıştı. Anlaşmanın hayata geçirilebilmesi için İngiltere parlamentosu ve AB ülkeleri tarafından da onaylanması gerekiyor.