H&M'den Çin kararı: 'Baskı ve şiddet suçlamaları' nedeniyle Uygur Özerk Bölgesi'yle iş ilişkisi kurulmayacak
İsveçli tekstil firması H&M, Çin'in Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde etnik azınlıklara yönelik baskılar ve zorunlu çalıştırmalar suçlamalarının artması nedeniyle bölgedeki hiçbir firmayla çalışmayacağını ve oradan pamuk satın almayacağını açıkladı.
İsveç merkezli giyim firması H&M, etnik azınlıkların "zorunlu çalıştırılması" nedeniyle Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden pamuk tedarik etmeyeceğini duyurdu.
İsveç haber ajansı TT'nin haberine göre, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde etnik azınlıklara yönelik baskılar ve zorunlu çalıştırmalar suçlamalarının artması nedeniyle H&M, Çinli iplik üreticisi Huafu Fashion ile sözleşmelerini iptal etti.
Bölgedeki firmalarla anlaşma yok
H&M'den yapılan açıklamada da bölgedeki herhangi bir tekstil firmasıyla sözleşmelerinin bulunmadığı vurgulanırken, artık Çin'in en büyük pamuk üretim bölgesi olan Sincan'dan pamuk tedarik edilmeyeceği belirtildi.
H&M, Huafu Fashion'a ait tek bir atölye ile 'dolaylı iş ilişkisi' olduğunu kabul ederken, "Atölyede zorunlu çalıştırılma işaretleri görülmüyor ancak suçlamalar netlik kazanana dek bu atölye ile olan ilişkimizi de bir yıl içerisinde kademeli olarak bitirmeye karar verdik" açıklaması yaptı.
Uygur Türkleri zorla çalıştırılıyor
Avustralya Stratejik Politika Enstitüsünün (ASPI) Mart ayında yayımladığı raporda, Çin'in 2017-2019 yıllarında80 binden fazla Uygur Türkü'nü fabrikalarda çalışmaları için zorla gönderdiği ortaya konulmuştu. ASPI, İsveç şirketi H&M'in boyalı iplik üreticisi Huafu Fashion firması ile olan ilişkileri nedeniyle zorunlu iş gücü transfer programından yararlananlardan biri olduğuna işaret etmişti.