Gıda ürünlerinde 'zam' şikayetleri artıyor: Nereye şikayet etmeliyiz?
Yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında genişletilen tedbirler market alışverişlerine olan talebi artırdı. Ramazan ayının da yaklaşmasıyla birlikte market raflarındaki ürünlerin 'zamlı' olduğuna ilişkin şikayetler artış gösterdi.
GZT'nin ulaştığı Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, bilinçli tüketicilerin haksız zam karşısında şikayet etmelerinin aynı zamanda bir vatandaşlık ödevi olduğunu söyledi.
Zamların vatandaş tarafından iyice hissedildiğini söyleyen Ağaoğlu, ALO 175 şikayet hattının yanı sıra 'zam yapan firmaların' şikayet edilebileceği diğer kanalları da açıkladı.
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında Türkiye'de alınan tedbirlerden biri de hafta sonu dışarı çıkma yasağı oldu.
Son iki haftadır devam eden sokağa çıkma yasağı öncesi ve Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar marketlere akın etti. Vatandaşın ürünlere olan talebinin artması gıda ve temizlik ürünlerine zam olarak yansıdı.
GZT'nin ulaştığı Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Ramazan yaklaşırken korona fırsatçılarının piyasada yarattığı olumsuz etkiler üzerine her yıl ortaya çıkan gıda stokçuları, vatandaşın temel gıda ürünlerinde fiyatların yükselmesine neden oldular." dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, laboratuvar incelemesi sonucu hileli gıda üreten 45 firmayı ifşa etmişti.
Gıda ürünlerine ne kadar zam geldi?
Ağaoğlu zam yapanlara ilişkin vatandaşlara seslenerek, "Vatandaşlar, bu tür haksız fiyat artışlarını şikayet ederek vatandaşlık ödevinin yanı sıra bilinçli tüketici olarak da bu konuda her yıl ortaya çıkan 'vurguncuların' önüne geçilmesi için katkı sağlamış olurlar." şeklinde konuştu.
Örneklerin çoğaltılabileceğini belirten Aydın Ağaoğlu zam gelen ürünlerden bazılarını paylaştı:
"Patates 2 buçuk-3 liradan 6 lira 75 kuruşa, sivri biber 7 buçuk liradan 15 liraya yükselmiş durumda."
Tüketici zam olup olmadığını nasıl tespit edecek?
Zam yapılıp yapılmadığını ilişkin eski fişlerin yol gösterici olabileceğine işaret eden Ağaoğlu, fiş veya fotoğrafla belgelenmesinin gerektiğine dikkati çekerek, "Örnek vermek gerekirse geçen hafta aldığınız bir ürünün fişi duruyorsa ve aynı ürün bu hafta yüksek bir artışla satışa sunulduysa muhakkak şikayet etmelisiniz." diye konuştu.
Nereye şikayet edilmeli?
Aydın Ağaoğlu vatandaşların şikayet edebilecekleri kanallar hakkında şöyle konuştu:
"7 gün 24 saat hizmet veren ALO 175 hattına şikayet edilebileceği gibi, Ticaret Bakanlığı'nın haksız fiyat artışı şikayet mobil uygulaması üzerinden de şikayet edilebilir. Uygulamanın hem ios hem de android sistemli cihazlara ücretsiz olarak indirilebilmektedir.
İçişleri Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı da bu konuya hassasiyet göstererek hızlı bir şekilde şikayet almak için WhatsApp ihbar hattı kurmuştur. Fırsatçılık yapanlar hakkında işlem yapılacağı bildirildi. Bu kapsamda 0552 189 0 189 WhatsApp İhbar Hattı hizmete alındı. Tüketiciler ellerinde bulunan akıllı telefonlarından sahtekarları, dolandırıcıları ve karaborsacıları ihbar ederek bir nevi denetim görevine katılan görevli gibi davranabilirler. Bilinçli tüketicilerin bunu yapması gerekiyor.".