Maskeler ücretsiz oldu: İnternetten maske satanları nereye şikayet etmeliyiz?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'ücretli maske satılması yasak' uyarısına rağmen bazı internet sitelerinde maske satışına devam ediliyor.
GZT'nin ulaştığı Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketicileri Ticaret Bakanlığı'nın haksız fiyat artışı şikayet mobil uygulaması, ALO 175 veya İçişleri Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kurduğu 0552 189 0 189 WhatsApp İhbar Hattı üzerinden şikayet etmeye davet etti.
Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu 'parayla maske satışı yasaktır' açıklamasına rağmen fırsatçıların özellikle internet üzerinden maske satışına devam ettiği öğrenildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vatandaşlara ücretsiz maske verileceğini duyurmasının ardından ise İstanbul Eczacı Odası, yeni tip koronavirüs ile mücadele kapsamında maskelerin, İstanbul'daki eczaneler aracılığıyla ücretsiz dağıtılacağını bildirdi.
Maske satan fırsatçılara karşı ne yapmalıyız?
GZT'nin ulaştığı Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, parayla maske satışının engellenmesine rağmen satışların devam ettiğine değinerek bilinçli tüketicilerin gerekli mecralara şikayette bulunmalarının önemine işaret etti.
Koronavirüs vakasının Türkiye'de de görülmesiyle birlikte hemen ertesi günü tüketicilerin kolonya, maske ve eldiven gibi malzemelere ulaşmak istediğini belirten Ağaoğlu, "Bunu fırsat bilen bazı 'açıkgözler' bu malzemeleri depolayarak karaborsa fiyatlarla daha çok internet üzerinden bazen de eczanelere pahalı satarak tüketiciye pahalı ulaşmasına yol açtılar." dedi.
Hangi önlemler alınmalı?
Şu an yetkililerin maske karaborsasını önlemek için önemli bir aşama kaydettiğinin altını çizen Aydın Ağaoğlu, "Önce İçişleri Bakanlığı görevlileri kaçak üretim yapanların peşlerine düşerek yakaladı ve maskelere el koydu. Ticaret Bakanlığı fahiş fiyatla satış yapan firmaları denetleyerek 108 firmaya ceza uyguladı. Denetimler hala sürdürülüyor." şeklinde konuştu.
Bu aşamada devlet bir karar alarak sokağa çıkması yasak olan 20 yaş altındakilerle 65 yaş üstündeki vatandaşlar hariç tüm vatandaşlarına haftalık 5'er adet olmak üzere maske teminini sağlayacağını duyurdu.
"Ürünler fırsatçıların elinde kaldı"
Elinde ürünü kalanlar hakkında da konuşan Aydın Ağaoğlu, "Elbette elinde maske olan 'Ben bunu makul fiyatla satacaktım. Devlet bana neden engel oluyor?' diye yakınan esnaf da olabilir. Fakat yetkililer konuyu sıkı takip ettiği için makul fiyatla satış yapan firmaların elinde bu ürünlerin hiçbiri zaten kalmamıştı. Fakat devlet öyle güzel bir karar aldı ki cerrahi maskeleri satmak için stoklayanların o mallar depolarında kaldı. Satamayacaklar o ürünleri. Elinde mal olan stokçudur." ifadelerine yer verdi.
Bizzat çarşı pazarda gezerek satıcıları kontrol ettiğini bildiren Ağaoğlu, makul fiyatla satış yapanların elinde ürün kalmadığını, bazı eczanelerde, güvenilir bulunan birçok alışveriş sitesinde yüksek fiyatlı maske eldiven koruyucu elbise ve dezenfektan satıldığına şahit olduğunu açıkladı.
- Yetkililer konuyu sıkı takip ederek durumun mahiyetini iyice kavradıklarından ötürü bu ürünleri stoklayanların ellerinde kalmasına neden oldu.
Dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan birinin de salgından korunmak olduğuna değinen Ağaoğlu, "Fakat kullandığımız eldivenleri maskeleri, çevreye gelişigüzel atmamalıyız. Çünkü bu malzemeler tek kullanımlık malzemelerdir. Geri dönüşüm imkanı olduğundan ötürü bu ürünlerin geri dönüşüme kazandırılmasıyla hem çevreyi korumuş hem de ülke ekonomisine katkı sağlamış oluruz." diyerek kullanıcıları uyardı.
Nerelere şikayet edebiliriz?
Ticaret Bakanlığı'nın haksız fiyat artışı şikayet mobil uygulaması olduğunu söyleyen Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, uygulamanın hem ios hem de android sistemli cihazlara ücretsiz olarak indirilebileceğini ifade etti.
Öte yandan 'ALO 175' hattının da 7 gün 24 saat hizmet verdiğini bildirerek bunun yanı sıra reklam kurumuna da şikayetlerin iletilebileceğini vurguladı.
"İçişleri Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı da bu konuya hassasiyet göstererek hızlı bir şekilde şikayet almak için WhatsApp ihbar hattı kurdu." şeklinde konuşan Ağaoğlu sözlerini şöyle tamamladı:
"Fırsatçılık yapanlar hakkında işlem yapılacağı bildirildi. Bu kapsamda 0552 189 0 189 WhatsApp İhbar Hattı hizmete alındı. Tüketiciler ellerinde bulunan akıllı telefonlarından sahtekarları, dolandırıcıları ve karaborsacıları ihbar ederek bir nevi denetim görevine katılan görevli gibi davranabilirler. Bilinçli tüketicilerin bunu yapması gerekiyor.".