Emekli maaşına refah payı verilecek mi?

Emekliye refah payı verilecek mi?
Emekliye refah payı verilecek mi?

6 aylık enflasyon farkının açıklanması beklenirken bir yandan milyonlarca emekli Temmuz zammı ile beraber refah payının da eklenip eklenmeyeceğini merak ediyor. Peki, emekli maaşına refah payı verilecek mi? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan konu hakkında açıklamada bulundu.

Emekli maaşı Temmuz zammı ile beraber refah payı konusu da gündemde yer alıyor. Temmuz ayına sayılı günler kala, emekli maaşına refah payı verilecek mi, sorusu merak edilen konulardan biri oldu.

Temmuz ayında emekli maaşları ne kadar olacak?

Emekli maaş hesaplaması yapılırken enflasyon rakamları belirleyici oluyor. Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayı enflasyonu geride kalan 5 aylık dönemde %22,72 oldu. Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte emeklilerin alacağı kesin zam oranları belli olacak.

Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcı Anketi’ne göre Haziran ayında enflasyonun yüzde 2,52 seviyesinde olması bekleniyor.

5 aylık enflasyon verileri ve Haziran ayı tahminin doğru olması durumunda emeklilere yüzde 25,81 zam yapılacak. Kesin zam oranları ise 3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon verisiyle belli olacak

Maaş aralığına göre zam hesaplamaları

Emekli maaşını alt sınırdan 10 bin lira olarak alan emeklilere %25,81 oranında zam yapılması durumunda maaşı 2 bin 581 lira artacak ve 12 bin 581 lira olacak

11.000 bin emekli maaşı alanlara %25,81 oranında zam yapılması durumunda maaşı 2 bin 839 lira yükselecek ve olacak.

12.000 bin emekli aylığı alanlara %25,81 oranında zam yapılması durumunda mevcut maaş 3 bin 97 lira artacak ve 13.839 liraya yükselecek.

13.000 bin emekli maaşı alanlara %25,81 zam yapılması durumunda ise artış 3 bin 355 lirayı bulacak ve maaş 16.355 yükselecek.

14.000 lira alanlara enflasyon tahminine göre zam yapılması durumunda mevcut maaşı 3 bin 613 lira artacak ve 17.613 TL olacak.

15.000 bin lira alanlara enflasyon tahminine göre zam yapılması durumunda maaşı 3 bin 871 lira artacak ve 18.871 liraya ulaşacak

Memur emekli zammı ne kadar olacak?

Memur ve emeklisinin maaşı, toplu sözleşme ve enflasyon verilerine göre belirleniyor. Mayıs ayında enflasyon aylık yüzde 3,37 oldu. Böylece memur ve emeklisinin 5 aylık enflasyona göre zam oranı da netlik kazandı.

5 aylık verilere göre, memur ve emeklisinin maaşında yüzde 17,38'lik artış kesinleşti. Buna Türkiye İstatistik Kurumu'nun 3 Temmuz'da açıklayacağı haziran ayı verileri eklenecek.

SSK ve Bağkur emeklilerinin zam oranında TÜFE etkili. 5 aylık artışa göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zammı da yüzde 22,72. Haziran ayı enflasyonunun etkisiyle bu oran da güncellenecek.

Asgari ücrette ara zam

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesi parlamento muhabirlerinin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin 'Asgari ücrette ara zam olacak mı?' sorusu üzerine Işıkhan, asgari ücrette herhangi bir artış yapılmayacağını ancak Aralık ayında 2025 asgari ücretin belirleneceğini açıkladı.

Refah payı nedir, nasıl hesaplanır?

Refah payı, çalışanların enflasyon oranında zam almalarına rağmen olası kur ve fiyat dalgalanmalarından korunup mağdur olmamalarını sağlamak amacıyla uygulanan bir sistemdir. Bu sistem, genellikle memurlar, işçiler ve emekliler için maaşlarının enflasyon oranı düşüldükten sonra hesaplanarak uygulanır.

Emekliye refah payı verilecek mi?

'Emekliye enflasyon farkının haricinde bir refah payı gündeme gelebilir mi?' sorusuna ise 'Şu an gündemimizde yok. Zaten toplu sözleşme gereği yapılacak artışlar olacak. Refah payı ile ilgili şu an bir çalışmamız yok.' diye konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >