13 yıllık deney sonucu: Resim çiz deyince öğrencilerin %90'ı papatya çiziyor
Yıldız Teknik Üniversitesi Rektör Başdanışmanı ve eğitimci Yavuz Erişen 13 yıl boyunca girdiği derslerde uyguladığı deneyin sonuçlarını paylaştı. Erişen, binlerce öğrenci üzerinde yaptığı bu deneyde öğrencilerden resim çizmelerini istediğinde yüzde 90'ının papatya çizdiğini söyledi. Eğitim sistemine yapıcı bir eleştiri getiren profesör Erişen, öğrencilerin giderek tek tipleşmesinin sebebini eğitim sistemiyle ilişkili olduğunu iddia etti.
Eğitim sisteminin giderek öğrencileri tek tipleştirdiği iddiasından yola çıkarak bir takım araştırmalar yapan Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitimi Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Erişen bu deneyinin sonuçlarını paylaştı. 13 yıl boyunca dersine girdiği binlerce öğrencinin üzerinde yaptığı çalışma sonrası öğrencilerin tek tipleştiğini ve bunun sebebinin de eğitimle ilgili olduğunu iddia eden Erişen, öğrencilerden resim çizmelerini istediğinde %90'ının papatya resmi çizdiğini söyledi.
Öğrenciler tek tipleşiyor
Hürriyet gazetesinden Esra Ülkar'ın haberinde, 14 yıllık eğitimcilik sürecinde öğrencilerde gördüğü sorunlardan yola çıkarak bir deney yaptığını dile getirdi. Eğitim sistemine yapıcı eleştiriler getiren Erişen, mevcut eğitim sisteminin öğrencileri çok fazla geliştirmediğini söyledi. Erişen yaptığı deneyi şu sözlerle anlattı:
- Gazi Üniversitesi'nde 14 sene hocalık yaptım. Baktım, öğrenciler standart düşünüyor. Yılmışlıkları, umutsuzlukları var. Konya'da ders vermeye başladığım eğitim bilimlerinde de aynısını gördüm. Bu deneyi binlerce öğrencimle yaptım. Farklı illerden, okullardan ve ailelerden gelmelerine rağmen aynı evi, detaylarında aynı dağları, güneşi, bacayı, ağaçları, çiçekleri, masayı yapıyorlar. Yüzde 90'ı papatya, yüzde 6'sı lale, yüzde 3'ü gül, geriye kalanı farklı çiçek çiziyor. Kare üzerine üçgen şeklinde ev resmediyorlar. 'Biraz detay verin' deyince de dere, tüten baca, dağ yapıyorlar. Hepsi tek tip.
Öğrenciyi öğretmeni yetiştirmeli
Profesör Yavuz Erişen öğrencilerin sistemde tek bir kalıba sokularak eğitildiğini belirterek burada eğitimcilere büyük iş düştüğünü söylüyor.
- "Bu ülkeyi geliştirecek, kalkındıracak insanı maalesef yetiştiremiyoruz. Öncelikle, temel yeterlilikleri hayata geçirecek öğretmeni yetiştirmeliyiz. Programlar merkezde hazırlanıyor. Onun için Türkiye ölçeğinde yetiştirdiğimiz öğretmenin yaratıcılığı çok fazla yok. İnsanların inançlarında farklılar var. O farklılıkların okul programlarına yansıması gerekir. Anne ve babayı dönüştürmeliyiz. Okul dışı öğrenmeye, sivil toplum kuruluşlarına, medyaya da görev düşüyor"