Sevinj'in hikayeleri tarihin en karanlık gecesini hatırlattı
Azerbaycan'ın Hocalı Katliamına farkındalık oluşturmak için başlattığı Sevinj'in hikayesi, bir kızın bizi büyükanne ve büyükbabasıyla tanıştırdığı ve Hocalı'daki hayatından mutlu anları paylaştığı bir fragmanla başlıyor. Sosyal medyada gündem olan hesap kurgu olsa da trajedi gerçek olaylara dayanıyor.
2-10
Azerbaycan'ın başlattığı 'sevinj.stories' projesi 1992'de Hocalı'da bir kızın Instagram hesabı olsaydı neler yaşayabileceğini anlatıyor.
3-10
Bu proje daha önce Holokost sırasında hayatını kaybeden Eva Heyman'ın projesinin Azerbaycan uyarlaması. Karakter ve olaylar kurgusal olsa da trajedi gerçek olaylara dayanıyor.
4-10
Ermenistan için önemli tepelerden birisi olan Hocalı şehrindeki insanlar 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gece Ermeni güçleri tarafından kadın, yaşlı ve çocuk demeden katledildi.
5-10
Katliam sonrasında 613 Azerbaycan Türk'ü hayatını kaybederken, 487 kişi ağır yaralandı. Ermeniler 1275 kişiyi esir aldı. Bunların 150'sinden ise hâlâ haber alınamıyor.
6-10
Yapılan otopsi ve incelemelerde de cesetlerin birçoğunun insanlık dışı muameleye maruz kaldığı ve işkence görerek öldürüldüğü anlaşıldı.
7-10
Ermeni güçlerin 1991'de ablukaya aldığı Dağlık Karabağ'ın Hocalı şehri, 936 kilometrelik alana sahip. Katliam öncesi 2 bin 605 ailenin, toplam 7 bin kişinin yaşadığı bir kasabaydı.
8-10
Azerbaycan, hadiseyi soykırım olarak açıklasa da Ermenistan katliamı inkar ediyor. Uluslararası kamuoyu ise sadece Ermenistan'ı kınadığını açıkladı.
9-10