Tarihte önemli bir antik kent: Tralleis ☀️

Tarihte önemli bir antik kent: Tralleis ☀️

Aydın Kestane Dağları'nın güney eteklerinde, yüksek düzlüklere kurulmuş olan Tralleis Antik Kenti, il merkezine 1 kilometre mesafede Efeler ilçesinde bulunuyor. Coğrafyacı Strabon'a göre Argoslular ve Traller tarafından kurulan bu kent, ismini de buradan alıyor. Menderes Nehrinin ağzındaki verimli topraklarda yer alan kent, tarih boyunca pek çok krallık tarafından ele geçirilmiş. Milattan önce 50'li yıllarda gelişen ve kültürel anlamda zenginleşen kent, Batı Anadolu'daki diğer kentler gibi tahrip olmuş ve Bizans İmparatorluğu döneminde yeniden kurulmuş. 13. Yüzyılda Selçukluların eline geçen Tralleis, ilk dönemlerinden itibaren tarım, ticaret, seramik ve zeytinyağı üretimlerinde önemli şehirler arasında yer almış.

Kentte, 2. asırda yapılmış olan, antik çağın eğitim, spor ve kültürel açıdan en önemli yapılarından ve üç kemerli olduğu için ''Üç Gözler'' olarak adlandırılan Gymnasion'a ait kalıntılar, günümüzde hala ayakta duruyor. Uzun yıllar devam eden arkeolojik kazı çalışmalarıyla Roma dönemine ait hamam, tiyatro, stadyum ve agora yapılarına da ulaşılan kentin, toprak altında kalmış kısımları ortaya çıkarılıyor.

Muhteşem bir manzaraya sahip olan antik kent, döneminin de merkezi olduğu gibi günümüzde de şehir merkezine yakın bir konumda yer aldığı için toplu taşımayla ulaşılabiliyor. Özel aracınızla da rahatlıkla ulaşabileceğiniz kente, Aydın İzmir otobanından tabelaları takip ederek varabilirsiniz.

Harika paylaşım için teşekkürler! @gezsenaydin 🧡