Mersin'in Silifke ilçesinde yer alan Cennet ve Cehennem Obrukları, yeraltı sularının uzun yıllar boyunca kireç tabakasının eriyip boşaltmasıyla oluşmuş. Antik dönemde kutsal kabul edilen bu oluşumlardan Cennet Obruğu'nun güney girişinde büyük bir mağara girişi ile Meryem Ana Kilisesi bulunuyor. Gelişigüzel oyulmuş yoldan önce sağ sonra sol tarafa giderseniz bu küçük antik kiliseye ulaşabilirsiniz.
Cennet Obruğu'nun güneyinde Zeus Tapınağı yer alıyor. Tarihini Helenistik Dönem'e kadar götürebildiğimiz bu yapı dor düzeninde sütunlarla çevrili olmayan bir mimariye sahip. Tapınağın kuzey duvarındaki taşlara Helenistik ve Roma Dönemi'nde görevde bulunmuş 130 din adamın ismi yazılmış. Hristiyanlar döneminde kiliseye çevrilen tapınak günümüzde yıkık bir halde.
Cennet Obruğu'nun 75 metre kuzeybatısında bulunan Cehennem Obruğu bir yeraltı deresinin oluşturduğu kimyasal erozyonla tavanın çökmesi sonucunda meydana gelmiş büyük bir çukur. Kenarları içe doğru dönük olduğu için obruğun aşağısına inilmesi maalesef mümkün değil.
Yunan Mitolojisi'nde yer alan bu obruğun esrarengiz bir hikayesi var. Titanlar ve Tanrılar tarafından yapılan savaşta Zeus'un buyruğuyla devler yerin altına gömülür. Zeus'tan intikam almak isteyen toprak ana Gaia, bir ejderha doğurur. Zeus ve ejderha büyük bir savaşa tutuşur ve büyük mücadele sonucunda ejderha yenilir. Efsaneye göre Zeus yaratığı Etna Yanardağı'na kapatmadan önce Cehennem Obruğunda tutsak etmiştir.
Hem tarihi hem de coğrafi değeri büyük olan bu doğa harikası obrukları gezi listelerinize eklemeyi unutmayın!
Bu harika fotoğraflar için @seymen.b'ye teşekkürler! ❤️