Doğuştan kitap okuma alışkanlığımızın olmadığı gibi okuma tekniğimiz de doğuştan sahip olduğumuz bir beceri değil ve bundan dolayı zaman zaman ihtiyaçlarımıza göre değişkenlik gösterebiliyor. Farklı birçok okuma tekniği içinden en sık kullanılan 5 tanesini sizin için faydalarıyla paylaşıyoruz.
🗣 Sesli Okuma: Okuduğunuz metni sesli okurken aynı zamanda dinlediğiniz için hafızanızı kuvvetlendirmeye yardımcı olurken kelime telaffuzları ile beraber diksiyonunuzu da geliştirmeye yarayan sesli okuma tekniği metne olan odağınızı sabitlemeye ve konuyu kavrama gücünüzü arttırmaya da destek oluyor.
🤫 Sessiz Okuma: İçinden okuma olarak da bildiğimiz sessiz okuma tekniği metindeki ana fikri kolay kavramamızın yanı sıra yan fikirler arasında da bağlantı kurmamızda oldukça etkili. Bizim için önemli olan konuları önceliğimize almamızla her tarzdan okuma metninde odağımızı koruyabilmemizi sağlayan bu teknik etrafımızda birileri varsa onları da rahatsız etmeden okuma yapmamızda yardımcı.
📝 Not Alarak Okuma: Her ne okursak okuyalım kısa notlar alarak metinden edineceğimiz bilgileri daha düzenli görmeyi sağlayabiliriz. Tekrar dönüp o bilgiye ihtiyaç duyacak olursak en baştan metni okumak yerine aldığımız o notlar sayesinde kısa bir göz atma ile bilgiyi pekiştirebilir ve anladığımız şeyin kalıcılığını arttırabiliriz.
🤔 Eleştirel Okuma: Okuduğumuz şeyden maksimum verimi almamızı sağlayan eleştirel okuma tekniği, metinde eğer varsa yanlış bilgileri ve manipülasyona açık bir dili daha kolay tespit etmemize yardımcı olurken daha derin anlamsal kavrayışlar geliştirmemize de destek olur. Daha iyi ve zeki bir okuyucu profili oluşturmak isteyenler için en ideal okuma tekniği eleştirel okuma tekniği.
👀 Görsel Okuma: Okumayı daha keyifli hale getirmek isteyenler için en sık tercih edilen görsel okuma tekniği, çevremizle iletişimimizi güçlendirmesiyle beraber metnin akılda kalıcılığını da arttırmaya en çok yarayan teknik.