Dalyan’ın tarihi manzarası: Kaunos Kaya Mezarları 📍

Dalyan’ın tarihi manzarası: Kaunos Kaya Mezarları 📍

Ülkemizin en ilgi çekici yerlerinden biri olan Kaunos Kaya Mezarları, Muğla'nın Köyceğiz ilçesine bağlı Dalyan Mahallesi'nde bulunuyor. 152 metre yükseklikte bulunan ve milattan önce 4. yüzyılda yapıldığı düşünülen bu kaya mezarları, Dalyan'a eşsiz bir manzara sunuyor.

Bir liman kenti olarak kurulan Kaunos Antik Kenti, iskeleden görülen kayalara oyulmuş kavuklara yakılan ateşlerle, zamanında yük taşımak için limana yanaşan gemilere fener olup onlara yol gösterirmiş. Fakat milattan önce 10. yüzyılda kurulan bu liman kenti, zamanla denizin alüvyonlarla dolması nedeniyle liman kenti olma özelliğini yitirmiş. O tarihlerden kalma çok fazla yapıya ev sahipliği yapan kentte, döneme ait kaya mezarlarının yanı sıra tiyatro, bazilika tipi bir kilise, 1300 yıllık mozaikler, Roma hamamı ve tapınak kalıntıları da bulunuyor. Ayrıca tarihte kenti korumak için yapılan, Orta Çağ'dan kalma uzun sur, limanın kuzeyinden başlayarak Dalyan Köyü'nün ilerisinde bulunan sarp kayalıklara kadar kenti çevreliyor. Bu sur manzaranın etkileyiciliğini artırırken tarihi de yaşatmaya devam ediyor.

Kaunos Antik Kenti'ni diğer antik kentlerden farklılaştıran ve nasıl yapıldığı hala bilinmeyen Kaunos Kaya Mezarlarını görmek için kara ya da deniz yolu ulaşımını tercih edilebiliyor. Saat 20:00' a kadar her gün açık olan antik kenti ise müze kartınız ile ücretsiz gezebilirsiniz.

Bu harika fotoğraf için teşekkürler! @gribercom