Kitap kurtları için birbirinden güzel üç kitap önerisi ile geldik ama kuru kuruya kitap önermek olmaz dedik ve sizin için 3 farklı yazım tekniğiyle beraber 3 farklı kitap seçtik.
📖 Geriye Dönüş Tekniği: Roman veya uzun hikaye okurken karakterleri tanımak çoğunlukla önceliğimiz oluyor ki olayları anlayıp yorumlama mahiyetine ulaşabilelim. Bunun farkında olan bazı yazarlar da şimdiki zamanın ağır bastığı hikayelerini öncesiyle kavrayabilmemiz için geriye dönüşler yaparak bize karakteri ve olayı daha iyi tanıma fırsatı veriyorlar. Bu yazarlardan biri de Mustafa Kutlu. “Uzun Hikaye" kitabıyla gezgin bir yaşam anlatan Kutlu, farklı hikayeleri geri dönüşler yaparak bir bütünlüğe kavuşturmuş. Böylece akıcılığını koruyarak kalemiyle kendisine hayran bırakmayı başarmış.
📖 İç Çözümleme Tekniği: Kitap okurken kimileri karakteri dışarıdan izleyen bir göz olarak tanımakla keyif alsa da bazıları var ki karakterin zihnine sızarak ona hakim şekilde olayları takip etmeye bayılıyor. Bu durum yazarlar için de geçerli tabii. Bazı yazarlar karakterlerin ne düşündüğünü direkt belirtmeksizin dışarıdan izlemeyi tercih ederken bazıları ise özellikle karakterin iç çözümlemelerine şahitlik etmemizden hoşlanıyor. Bu durum için gösterilecek en iyi örneklerden biri Peyami Safa. Romanlarında yaptığı iç çözümlemeleriyle tekniği kullanmada oldukça başarılı olan yazarın önereceğimiz kitabı ise “Canan". Bir aile babasının uğradığı hayal kırıklıkları ve pişmanlıklarını zihnine sızarak öylesine iyi anlatıyor ki kendinizi o babanın yerinde hissedebilirsiniz bile.
📖 Bilinç Akışı Tekniği: Kahramanın aklından geçen neyse hiçbir süzgece takılmadan okuyucuya aktarıldığı bu teknikte bilincin akışıyla beraber karakterin ruh halini ve davranışlarını anlamak daha mümkün olurken, kitabın bağlamından koptuğunuzu hissedebilirsiniz de. Ama bu durum bazılarına göre daha zevkli olabiliyor. Örneğin yazarlarımızdan Oğuz Atay, romanlarında kullandığı bilinç akışı tekniği ile tanınmasıyla beraber bunu “Tutunamayanlar" kitabıyla da başarılı şekilde temsil ediyor.