2024'ün en güçlü pasaportları 🛂

2024'ün en güçlü pasaportları 🛂

2024'ün en güçlü pasaportları açıklandı! Listenin sonunda yer alan ülkeler ise aşağıdaki gibi:

📍 Afganistan (28)
📍 Suriye (29)
📍 Irak (31)
📍 Pakistan (34)
📍 Yemen (35)
📍 Somali (36)
📍 Libya, Nepal, Filistin (40)
📍 Bangladeş, Kuzey Kore (42)
📍 Eritre, Sri Lanka (43)
📍 İran, Lübnan, Nijerya, Sudan (45)

Küresel vatandaşlık ve oturum danışmanlık şirketi Henley & Partners tarafından oluşturulan Henley Pasaport Endeksi, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nden (IATA) alınan özel verileri kullanarak 227 ülke ve bölgedeki küresel özgürlükleri takip ediyor.

Singapur pasaportu, uluslararası geçerliliği en yüksek pasaport olarak sıralamanın zirvesinde yer aldı. Singapur'un ardından gelen ve 192 destinasyona vizesiz seyahat imkanı sunan pasaportlar ise Japonya, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya'ya ait. Üçüncü sırada ise Güney Kore, İsveç, Finlandiya, Avusturya, İrlanda, Lüksemburg ve Hollanda geliyor ve bu pasaportlar 191 destinasyona vizesiz erişim sağlıyor.

2014'te ABD ile birlikte ilk sırayı paylaşan Birleşik Krallık, şu anda Yeni Zelanda, Norveç, Belçika, Danimarka ve İsviçre ile birlikte dördüncü sırada yer alıyor ve 190 destinasyona vizesiz erişim sağlıyor.

Avustralya ve Portekiz 189 destinasyona vizesiz seyahat imkanı ile beşinci sırayı paylaşırken, ABD sekizinci sıraya geriledi ve yalnızca 186 destinasyona vizesiz erişim sağlıyor.

Afganistan uzun süredir dünyanın en zayıf pasaportu olarak sıralanırken, vatandaşları şimdi sadece 26 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor. Bu, endeksin neredeyse yirmi yıllık tarihindeki en düşük skor.