Türkiye'nin en güzel şelaleleri

Güzel bir şelale manzarası için dünyanın öbür ucuna gitmeye, tonlarca para harcamanıza gerek yok.

4 mevsimin yaşandığı, denizleri, dağları ovalarıyla tabiat harikası olan ülkemizde güzellikleriyle kendine hayran bırakan birçok şelale de var. Ayrıca bu yerlerin etrafında yürüyüş parkurları, piknik alanları ve yemek tesisleri var.

İşte Hem görsel güzellik sunması hem de suyun o ihtişamlı sesiyle Türkiye'nin en güzel şelaleleri:

Kurşunlu Şelalesi:
Antalya'ya yolunuz düştüğünde mutlaka görmeniz gereken bir yer. Antalya - Isparta karayolunun 24. km'nden sola dönülerek 7 km devam edildiğinde ulaşılabiliyor. 

 Kurşunlu Şelalesi'ne su 18 metre yükseklikten dökülmekte ve küçük şelaleciklerle 7 adet küçük gölet birbirine bağlanmaktadır. Kurşunlu Şelalesi 2 kilometrelik bir kanyonun içinde kalmaktadır. Bu alan 1986 yılında park haline getirilerek ziyarete açılmıştır.
Kurşunlu Şelalesi: Antalya'ya yolunuz düştüğünde mutlaka görmeniz gereken bir yer. Antalya - Isparta karayolunun 24. km'nden sola dönülerek 7 km devam edildiğinde ulaşılabiliyor. Kurşunlu Şelalesi'ne su 18 metre yükseklikten dökülmekte ve küçük şelaleciklerle 7 adet küçük gölet birbirine bağlanmaktadır. Kurşunlu Şelalesi 2 kilometrelik bir kanyonun içinde kalmaktadır. Bu alan 1986 yılında park haline getirilerek ziyarete açılmıştır.
Mükemmel doğasının yanında Yabandomuzu, tilki, tavşan, sincap, yarasa, ibibik, ağaçkakan, üveyik, sazan, su kaplumbağası, gibi hayvanları görmek mümkün.

Daha önceki yıllarda, şelaleden atlamaya ve yüzmeye izin verilirken, tehlikeli olduğu için yasaklanmıştır.
Mükemmel doğasının yanında Yabandomuzu, tilki, tavşan, sincap, yarasa, ibibik, ağaçkakan, üveyik, sazan, su kaplumbağası, gibi hayvanları görmek mümkün. Daha önceki yıllarda, şelaleden atlamaya ve yüzmeye izin verilirken, tehlikeli olduğu için yasaklanmıştır.
Düden Şelaleleri:
Antalya'daki bir başka şelale de Düden. Şehir merkezine 10 kilometre uzaklıkta. Yukarı Düden Şelalesi'ne aynı zamanda İskender Şelalesi de denilir. MÖ 334-333 yıllarında Pamphylia'yı fetheden Büyük İskender'in bu bölgeden geçerken atlarını sulattığı söylenmektedir. Yukarı Düden Şelalesi'nin bulunduğu alan 1970 - 1972 yılları arasında Devlet Su İşleri tarafından piknik ve mesire yeri haline getirilmiştir

 Mesire alanı içerisinde şelaleden başka birde antik kent var. Antik Lyrbotae uygarlığına ait ekropol girişin hemen sağ tarafında kaya mezarları ise şelalenin arka kısmında yer alan geçitlerin duvarlarında yer alıyor. Yaklaşık 22 metreden oldukça geniş bir doğal havuza dökülüyor.
Düden Şelaleleri: Antalya'daki bir başka şelale de Düden. Şehir merkezine 10 kilometre uzaklıkta. Yukarı Düden Şelalesi'ne aynı zamanda İskender Şelalesi de denilir. MÖ 334-333 yıllarında Pamphylia'yı fetheden Büyük İskender'in bu bölgeden geçerken atlarını sulattığı söylenmektedir. Yukarı Düden Şelalesi'nin bulunduğu alan 1970 - 1972 yılları arasında Devlet Su İşleri tarafından piknik ve mesire yeri haline getirilmiştir Mesire alanı içerisinde şelaleden başka birde antik kent var. Antik Lyrbotae uygarlığına ait ekropol girişin hemen sağ tarafında kaya mezarları ise şelalenin arka kısmında yer alan geçitlerin duvarlarında yer alıyor. Yaklaşık 22 metreden oldukça geniş bir doğal havuza dökülüyor.
Yukarı Düdenden aşağı düden şelalesine gitmek yaklaşık 30 dakika. Aşağı Düden 50 metre yükseklikten muhteşem bir görüntü oluşturarak denize dökülüyor.
Yukarı Düdenden aşağı düden şelalesine gitmek yaklaşık 30 dakika. Aşağı Düden 50 metre yükseklikten muhteşem bir görüntü oluşturarak denize dökülüyor.
Kapuzbaşı:
Kapuzbaşı Şelalesi, Aladağlar Milli Parkı içerisinde yer alır. Akış kuvveti sebebiyle dünyanın en ünlü şelaleleri Niagara'dan daha kuvvetli bir şelaledir. 

 Kapuzbaşı Şelalesi'nin en önemli özelliği; kaynağından çıktığı şekilde aşağıya dökülmesidir. Şelalelerin aktığı yerin rakımı 700 m'dir. Aladağ'ın zirvelerinde bulunan kar ve buzul suları ile beslenmektedir.

 Bu yörede yaşayan Varsaklar Anadolu Türkmenleri içinde konar-göçer hayatını, kültür ve geleneklerini en son terk eden Türkmenler olarak kabul edilebilir.

 Kaynağından çıktığı şekilde akan bu şelale tam bir doğa harikasıdır. Aynı zamanda çok kuvvetli bir sus sesi duymak mümkün. Piknik alanları ve konaklama yapılabilecek yerler var.
Kapuzbaşı: Kapuzbaşı Şelalesi, Aladağlar Milli Parkı içerisinde yer alır. Akış kuvveti sebebiyle dünyanın en ünlü şelaleleri Niagara'dan daha kuvvetli bir şelaledir. Kapuzbaşı Şelalesi'nin en önemli özelliği; kaynağından çıktığı şekilde aşağıya dökülmesidir. Şelalelerin aktığı yerin rakımı 700 m'dir. Aladağ'ın zirvelerinde bulunan kar ve buzul suları ile beslenmektedir. Bu yörede yaşayan Varsaklar Anadolu Türkmenleri içinde konar-göçer hayatını, kültür ve geleneklerini en son terk eden Türkmenler olarak kabul edilebilir. Kaynağından çıktığı şekilde akan bu şelale tam bir doğa harikasıdır. Aynı zamanda çok kuvvetli bir sus sesi duymak mümkün. Piknik alanları ve konaklama yapılabilecek yerler var.
Manavgat: 
Türkiye'nin en meşhur şelalelerinden olan Manavgat az bir yükseklikten dökülür ancak genişliği sayesinde mükemmel bir görüntüsü vardır. Su 3-4 metrelik bir falezden dökülür.

 Kent gürültüsünden uzaklaşıp doğa ile başbaşa kalmak isteyenler için şelalenin çevresinde uygun piknik alanları vardır. Ayrıca çevredeki lokantalar, taze balık yeme imkânını sunarlar. Ulaşım, Manavgat'tan kalkan minibüslerle sağlanır.
Manavgat: Türkiye'nin en meşhur şelalelerinden olan Manavgat az bir yükseklikten dökülür ancak genişliği sayesinde mükemmel bir görüntüsü vardır. Su 3-4 metrelik bir falezden dökülür. Kent gürültüsünden uzaklaşıp doğa ile başbaşa kalmak isteyenler için şelalenin çevresinde uygun piknik alanları vardır. Ayrıca çevredeki lokantalar, taze balık yeme imkânını sunarlar. Ulaşım, Manavgat'tan kalkan minibüslerle sağlanır.
Ayrıca 1968-1983 yılları arasında kullanılan 5 liranın arkasında şelalenin resmi vardı.
Ayrıca 1968-1983 yılları arasında kullanılan 5 liranın arkasında şelalenin resmi vardı.
Maral Şelalesi:
Maral Şelalesi ulaşımı sadece patika bir yoldan olduğu için doğal güzelliğinden hiçbir şey kaybetmemiş bir yer. 

 Maçahel Vadisi'nde yer alan Maral Şelalesi, tek kırımda 64 metreden dökülerek oluşturduğu doğal güzellikle, Doğu Karadeniz'in en dikkat çekici tabiat harikaları arasında gösteriliyor.

 Yamaç üzerindeki patikadan, ağaçtan yapılmış merdivenlere tutunularak şelalenin yanına kadar gidilebiliyor. Doğu Karadeniz'in saf güzellikleri arasındaki Maral Şelalesi'nde yüzme fırsatınız da var.
Maral Şelalesi: Maral Şelalesi ulaşımı sadece patika bir yoldan olduğu için doğal güzelliğinden hiçbir şey kaybetmemiş bir yer. Maçahel Vadisi'nde yer alan Maral Şelalesi, tek kırımda 64 metreden dökülerek oluşturduğu doğal güzellikle, Doğu Karadeniz'in en dikkat çekici tabiat harikaları arasında gösteriliyor. Yamaç üzerindeki patikadan, ağaçtan yapılmış merdivenlere tutunularak şelalenin yanına kadar gidilebiliyor. Doğu Karadeniz'in saf güzellikleri arasındaki Maral Şelalesi'nde yüzme fırsatınız da var.
Tortum Şelalesi:
Erzurum'un Tortum ilçesindeki çayın üzerinde oluşan Tortum Gölü'nün sonunda bulunan bu şelale güneşli havalarda gökkuşağı fotoğrafının da çekilebildiği bir yer. 

Tortum Şelalesi, bir dağın heyelan sonucu Tortum Çayı'nın önünü kapatmasıyla oluşmuş bir şelaledir. 22 metre genişlik ve 48 metre yükseklikten dökülür. Çevre halkı şelaleye öz Türkçe karşılığı olarak "sudökülen" demektedir.

 Şelalenin bulunduğu bölgede ziyaretçiler için piknik alanı ve hemen şelalenin altına inen merdivenlerin üzerinde Demir korkuluklu İzleme Balkonu bulunmaktadır.
Tortum Şelalesi: Erzurum'un Tortum ilçesindeki çayın üzerinde oluşan Tortum Gölü'nün sonunda bulunan bu şelale güneşli havalarda gökkuşağı fotoğrafının da çekilebildiği bir yer. Tortum Şelalesi, bir dağın heyelan sonucu Tortum Çayı'nın önünü kapatmasıyla oluşmuş bir şelaledir. 22 metre genişlik ve 48 metre yükseklikten dökülür. Çevre halkı şelaleye öz Türkçe karşılığı olarak "sudökülen" demektedir. Şelalenin bulunduğu bölgede ziyaretçiler için piknik alanı ve hemen şelalenin altına inen merdivenlerin üzerinde Demir korkuluklu İzleme Balkonu bulunmaktadır.
Ağaran Şelalesi 
Rize'nin Çayeli ilçesinde yer alan Ağaran Şelalesi de son yıllarda ünlenen şelalelerden biri.

 Şelalenin etrafında küçük göletler oluşmuş, ziyarete gelen turistler şelalenin üst kışındaki uçurumda oluşan göletlere girip yüzebiliyor, manzaranın keyfini suyun içerisinde çıkartabiliyor. 

 Ağaran Şelalesi'nde su yaklaşık 50 metreden dökülüyor. Yerli halk şelaleyi ve onun etrafındaki gölleri doğal jakuzi olarak nitelendiriyor.
Ağaran Şelalesi Rize'nin Çayeli ilçesinde yer alan Ağaran Şelalesi de son yıllarda ünlenen şelalelerden biri. Şelalenin etrafında küçük göletler oluşmuş, ziyarete gelen turistler şelalenin üst kışındaki uçurumda oluşan göletlere girip yüzebiliyor, manzaranın keyfini suyun içerisinde çıkartabiliyor. Ağaran Şelalesi'nde su yaklaşık 50 metreden dökülüyor. Yerli halk şelaleyi ve onun etrafındaki gölleri doğal jakuzi olarak nitelendiriyor.
Muradiye Şelalesi 
Bend-i Mahi çayı Üzerinde Görkemli Şelale Muradiye Şelalesi, Van'ın, Muradiye ilçe sınırlarında yer alır. Burası sönmüş bir volkanik dağ olan Tendürek Dağı üzerindedir. Bu anlamda dünyanın nadir şelalelerinden birisidir. Şelalenin yüksekliği 50 metredir.

 Muradiye Şelale'si sadece görüntüsü ile değil çevresini güzelleştiren tabiatıyla da görülmeye değerdir. Her mevsim ayrı bir manzaraya bürünür. Kamp yapmak için de ideal bir mekândır.
Muradiye Şelalesi Bend-i Mahi çayı Üzerinde Görkemli Şelale Muradiye Şelalesi, Van'ın, Muradiye ilçe sınırlarında yer alır. Burası sönmüş bir volkanik dağ olan Tendürek Dağı üzerindedir. Bu anlamda dünyanın nadir şelalelerinden birisidir. Şelalenin yüksekliği 50 metredir. Muradiye Şelale'si sadece görüntüsü ile değil çevresini güzelleştiren tabiatıyla da görülmeye değerdir. Her mevsim ayrı bir manzaraya bürünür. Kamp yapmak için de ideal bir mekândır.