Ömer’ler gitti, kocakarılar kaldı yadigâr
Şu mübarek günlerde en büyük fakirlik ne mi?“Kenâr-ı Dicle’de bir kurt aşırsa bir koyunu, gelir de adl-i İlâhî sorar Ömer’den onu!” diyen Ömerlerin olmayışı...
Ocak başında oturmuş bir ihtiyarca kadın.
“Açız! Açız!” diye feryâd eden çocuklarının,
Karıştırıp duruyorken pişen nevâlesini;
Çıkardı yuttuğu yaşlarla çırpınan sesini:
“Durundu yavrularım, işte şimdicek pişecek...”
Fakat ne hâl ise bir türlü pişmiyordu yemek!
Çocukların yeniden başlamıştı nâleleri...
Selâmı verdi Ömer, daldı âkıbet içeri,
Selâmı aldı kadın pek beşûş bir yüzle.
“Bu yavrular niçin, ey teyze ağlıyor, söyle?”
“Bugün ikinci gün, aç kaldılar...”
“O halde, neden
Biraz yemek koymuyorsun?”
“Yemek mi? Çömleği sen,
Tirid mi zannediyorsun? İçinde sâde su var;
Çakıl taşıyla berâber bütün zaman kaynar!
Ne çâre! Belki susarlar, dedim. Ayıplamayın.”
- Hz. Ömer (r.a.)’in hilafeti zamanında yaşanan bu hâdisenin üzerinden 1400 yıl, İmam Taberi’nin bunu bize aktarmasının üzerinden 1200 yıl, Mehmet Akif’in bu hâdiseyi ‘Kocakarı ile Ömer’ şiirinde dizelere dökmesinin üzerinden 100 yıl geçti. Geçtiğimiz hafta Kenya’dan gelen bir haber ise, tarihin (yine Akif’in bahsettiği nedenlerle) tekerrür etme huyunun bu zaman sürecinde hiç değişmediğini gösterdi.
Çocuklarını Avutmak İçin Taş Kaynattı
Kenya’nın turistik ve zengin bir şehri olan Mombasa’da yaşayan 8 çocuklu Kitsao isimli kadın, geçen yıl çeteler tarafından öldürülen kocasından kalan iki odalı evde 1400 yıllık bu kıssanın kendine düşen payını yaşarken bulundu. Çevredekilerin çamaşırlarını yıkayarak geçinen kadın korona döneminde bu işinden de olmuştu. Kitsao o gece, çocuklarının aslında hiç gelmeyecek yemeği beklerken uyuyakalması için ocakta taş kaynatırken komşuları tarafından görüntülendi. Görüntüler televizyon kanalına ulaştırıldı. Ve kısa sürede sosyal medyada ülke gündemine oturdu.
‘Kenâr-ı Dicle’de bir kurt aşırsa bir koyunu’
Kenyalılar, kadına ve komşularına yardım etmek için seferber oldu. Ülkenin her tarafından yardımlar yağdı. Bu kadar ilgi ve sevgi karşısında şaşıran kadın, medyaya yaptığı açıklamada sadece
“Kenyalıların bu kadar sevgi dolu olabileceğine inanmazdım” diyebildi.
Bugün dünyanın her köşesinde açlık, fakirlik ve zulümlerin bu kadar yaygın olmasının nedeni, belki Kitsao’nun bu sözlerinde yatıyor.
- Şu mübarek günlerde en büyük fakirlik ne mi?
- “Kenâr-ı Dicle’de bir kurt aşırsa bir koyunu, gelir de adl-i İlâhî sorar Ömer’den onu!” diyen Ömerlerin olmayışı...
Bunun en büyük müsebbibi Hilafetimizi yok eden Kemalizm ve Kemalizm’i yaşatanlar! Dileriz ki Allah hepsine müstahak olduklarını versin!