Yemen'in en büyük mescidi: Salih Camii
Yemen'in eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih döneminde başkent Sanaa'daki Sabeen Meydanı'nda inşa edilen Salih Camii (yeni adıyla Şaab Camii), 45 bin kişilik kapasitesiyle Yemen'in en büyük camisi olma özelliğini taşıyor.
1-13
Yemen’in en büyük camisi olan ve devrik lider Ali Abdullah Salih’in adını taşıyan Salih Camii, İstanbul’daki Sultanahmet Camii’nden alınan ilhamla altı minareli olarak inşa edildi.
2-13
Yemen ve Arap mimarisinin modern bir şekilde yorumlanmasıyla tasarlanan cami, 2008 yılında ibadete açıldı.
3-13
Salih Camii'nde Kameriye adı verilen 4 ana kemer üzerine oturtulan ana kubbeye ek olarak 4 kubbe daha bulunuyor. Aynı anda 44 bin kişinin ibadet edebildiği caminin kubbeli alanı 13 bin 596 metrekare genişliğinde.
5-13
Toplamda 5 kubbeye sahip olan caminin kubbeleri, İslâm'ın 5 şartını temsil ediyor. Sultanahmet Camii’nden alınan ilhamla yapılan ve uzunlukları yüz metreyi aşan 6 minare ise imanın 6 şartına işaret ediyor.
6-13
Dış cephesinde ağırlıklı olarak beyaz, sarı ve kahverengi tonlarının kullanıldığı camide, Yemen’e özgü birçok taş çeşidinden siyah bazalt taşları ve devasa boyuttaki kireç taşları ön plana çıkıyor.
7-13
Klasik Yemen mimarisine has olan kırmızı kerpiç taşından yapılan minareler ise caminin en özel kısımlarını oluşturuyor.
8-13
Minarelerin dördü 160 metre yükseklikte inşa edilirken, diğer ikisi ise 100’er metre yüksekliğe sahip.
9-13
Caminin mimarisi sütun, kemer ve kubbe biçimi ile Himyer mimarisine benzetilirken, bazı bölümlerinde de Abbâsî, Emevî ve Osmanlı etkilerinin de görüldüğü ifade ediliyor.
10-13
Caminin iç cephesi; duvarlarındaki kitabeler, rengarenk desenler, çiçeğe benzer devasa avizeler ve vitray ile donatılmış pencerelerle Yemen'e özgü taşlar ve süslemelerle göz kamaştırıyor.
11-13
Bünyesinde kütüphane, toplantı salonları, derslikler ve el yazması dinî kitapların muhafaza edildiği kütüphane barındırıyor.
12-13