Üsküp Saat Kulesi
Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te bulunan ve Osmanlı döneminde Üsküp'te inşa edilen ilk saat kulesi olma özelliğini taşıyan Üsküp Saat Kulesi, otantik mimarisinin yanında 4.5 asırdır maruz kaldığı maruz kaldığı felaketlere rağmen zamana direnmeye devam ediyor.
1-8
Eski Üsküp Çarşısı yakınlarında, tarihî Sultan Murat Camii'nin yanı başında bulunan 37 metre uzunluğundaki saat kulesi, şehre hâkim tepenin üzerindeki konumuyla Üsküp'ün sembol yapılarından biri olarak öne çıkıyor.
2-8
Avusturya Generali Enea Silvio Piccolomini'nin 1689'da kenti işgal ettikten bir gün sonra şehri yakma emrini vermesiyle Üsküp, büyük bir yangına maruz kaldı. 1560 veya 1570'li yıllarda inşa edildiği düşünülen saat kulesi, bu yangında büyük zarara uğradı.
3-8
1904'te dönemin Kosova Valisi Hafız Mehmet Paşa'nın talimatıyla yenilenen saat kulesi, 1963'te Üsküp'te meydana gelen büyük depreme de direndi. Kule, depremde zarar görürken en üst kısmındaki saat mekanizması da hasara uğradı. Hasar gören kulenin saatleri, tamir bahanesiyle söküldü ve ardından kayboldu. Kule, Türkiye'nin de katkılarıyla 2008'de İsviçre yapımı yeni saatlerine kavuştu.
4-8
Evliya Çelebi, Seyahatname’de, Üsküp'te göğe uzanan uzun bir minareyi andıran saat kulesinin Üsküp'ü gezerken ilk gördüğü şey olduğunu ve sesinin çok uzaklardan duyulduğunu belirtiyor.
5-8
Oldukça özgün bir estetik yapıya sahip olan kule üç farklı materyal kullanılarak inşa edilmiş. Kulenin alt kısım kare bir taştan yapılmış. Orta kısmı, kesme taş kaide üzerine sekizgen bir gövde üzerine tuğlalardan oturtulan bir kule ile devam etmektedir. Üst kısmı ise sivrilen bir yapıda olup korkuluk ile çevrilidir. Saat mekanizmanın bulunduğu sütunlu girişse kurşun kaplamadır.
6-8
Saat Kulesi'nin kubbesi, Orta Çağ Rus mimarisine benzetilmesi sebebiyle farklı mimari özellik taşıyor. Kulenin girişinden saatlerin bulunduğu en üstteki bölüme kadar 105 basamak yer alıyor.
7-8