Savaşın gölgesinde 1980’lerde İran’da günlük yaşam
Alman fotoğrafçı Casey Hugelfink, 1979 devriminden sonra; İran-Irak savaşının devam ettiği ülkenin yabancı basına ve dünyanın geri kalanına kapıları kapattığı on yıllık sancılı süreçte, İran İslâm Cumhuriyeti'ne gidip gelebilen nadir isimlerden biri. Günlük hayattan yakaladığı fotoğraf karelerini günümüz teknolojisiyle daha kaliteli hale getiren Hugelfink, önemli bir arşiv oluşturmuş. İranlı bir tüccarla evli olan Alman fotoğrafçı Casey Hugelfink, o dönemde eşiyle birlikte Münih'te İran'dan getirdikleri el emeği ürünleri satıyormuş. Bu nedenle İran'ın İsfahan kentindeki pazarda ticaretle uğraşan esnaflarla iş ilişkisi bulunuyormuş. Bu sebeple, 1980-89 yılları arasında pek çok kez İran'a gitme imkânı bulmuş. 1980-89 yıllarının savaşın zorlu yılları olduğunu çok iyi hatırlayan Hugelfink, ihtiyaçların karneyle alındığını, elektrik kesintileri yaşandığını ve her ailede kayıpların yaşandığını belirtiyor.
Kaynak: The Guardian
1-13
Tahran’ın güney batısındaki Yaft Abad’da sergilenen alemler. Minare, kubbe, sancak direği gibi yüksek nesnelerin tepesinde bulunan, madenden yapılmış ay yıldız veya lale biçimindeki süsleri ifade eden alem, 17. yüzyılda İran’da büyük dinî törenlerde kullanılırmış. Kasım, 1982.
2-13
Fotoğrafçı Hugelfink’in İsfahan’da park eden bir arabanın içinden çektiği fotoğrafta askerî düzeni koruyan, savaştan dönen İran askerleri görülüyor. Hugelfink, ilk etapta savaş ve ölüm gibi tüm hazin sahneleri apaçık ortaya koyan bu fotoğrafları çekmesine izin verileceğinden emin olmadan büyük bir tutkuyla bu işe girişmiş.
5-13
Futbol oynayan İranlı kadınlardan dünyaya mesaj: “Evet, başörtülüyüz, dindarız ve İslâm devriminin yanındayız. Ancak baskı altında değiliz, hayatın tadını çıkarıyoruz, eğleniyoruz ve futbol oynuyoruz!”
6-13
Şah Abdülazîm Türbesi’nin avlusunda bir derviş. Hz. Ali’nin oğlu Hz. Hasan neslinden gelen torunlarından biri, âlim ve zâhid Şah Abdülazîm; İmamzâde Abdülazîm olarak da anılır.
7-13
İran'ın Gilan Eyaleti'nde yer alan Masule köyü. Basamaklı sokakları ile dünyaca ünlü köyün en yüksek ve en aşağı noktaları arasında 120 metre fark vardır. Bu tarihi ve turistik köy, bakir doğası ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlar.
9-13
Yaft Abad’da elektrik kesintisi. 19. yüzyılda Alman bir mühendis tarafından döşenen yapay sulama sisteminin yer aldığı bir bahçe. İran-Irak savaşının devam ettiği 80’li yıllarda İran’da elektrik ve su kesintileri sık sık yaşanıyordu. İnsanlar, zaman zaman havuzda biriken sularda bulaşık yıkamak zorunda kalıyordu. Kasım, 1982.
12-13