Saraybosna'da mukabele geleneği
Anlamca karşılıklı okuma anlamına gelen mukabele, bir kimsenin Kur'an-ı Kerim'i ezberden ya da kitaptan yüksek sesle okuması ve diğer insanların da onu Kur'an-ı Kerim'den takip etmesidir. Mukabele geleneği, özellikle Ramazan ayında her gün bir cüz okuyarak bayrama kadar bütün Kur'an'ı baştan sona okuma geleneğinden doğmuştur. Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da camilerde okunan mukabeleye özellikle çocuklar ve kadınlar yoğun ilgi gösteriyor.
1-11
Okula giden çocukların mukabele yeri Saraybosna'daki Luzani Camii iken kadınların mukabele yeri ise bu yıl başkentteki Hacı Camii'dir. İmam Senaid Isakovic, "Bazı imamlar her ramazan çocuk mukabelesi yapıyor. Biz de bu ramazanda başladık. Her gün ikindi namazından sonra mektep öğrencilerimizle mukabele okuyoruz." dedi.
2-11
İmam Senaid Isakovic, Luzani Camii'nde ilk kez düzenlenen çocuk mukabelesine yaklaşık 250 öğrencinin katılım sağladığını söyledi.
3-11
Çocukların okuldan sonra camiye geldiklerini anlatan Isakovic, "Çocukların çoğu oruç tutuyor. Bazen yorgun da oluyorlar ancak Kur'an-ı Kerim okumaktan vazgeçmiyorlar." diye konuştu.
4-11
Isakovic, hafta içi ve hafta sonu katılım sağlayan çocuk sayısının değiştiğini belirterek, "Benim için en önemlisi çocukların aidiyet duygusunun sıcaklığını ve sevgisini hissetmeleri. Çocuğun buraya ait olduğunu ve bir parçası olduğunu hissetmesi çok kıymetli." ifadelerini kullandı.
5-11
15 yaşındaki Ishak Mahmutovic de ikinci sınıftan bu yana mukabele dinlediğini söyleyerek, "Şimdi ise mukabele okuyorum. Kendimi bildim bileli camiye geliyorum." şeklinde konuştu. Büyüyünce hafız olmak istediğini belirten Mahmutovic, "Hıfz'a başladım, imama daha iyi Kur'an-ı Kerim okumak istediğimi söyledim. Bakara Suresi'nden 10 sayfa ezberledim." dedi.
6-11
Mahmutovic, camilerinde ilk kez düzenlenen çocuk mukabelesinde yer almaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek, "Cami, benim için dünyadaki en güzel yer." değerlendirmesinde bulundu.
7-11
Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanan savaşta verilen zorunlu aranın ardından 16 yıl önce yeniden okunmaya başlanan mukabele, bu yıl da onlarca kadını bir araya getiriyor. Mukabele okuyan kadın hafızlardan Ehlimana Godinjak, "Hacı Camii'ndeki kadınlar mukabelesi 70 yıllık bir geçmişe sahip ancak Bosna Hersek'te bu mukabelenin 120 yılı aşkın süredir devam ettiği biliniyor." diye konuştu.
8-11
Mukabelenin 10 kadın hafız tarafından her gün öğle namazının ardından okunduğunu anlatan Godinjak, mukabeleyi takip etmek için Saraybosna'nın dört bir yanından kadınların tarihî camide buluştuğunu ve kadınlar mukabelesinin Bosna Hersek'in en güzel ramazan geleneklerinden biri olduğunu dile getirdi.
9-11
Mubina Suljic de iki yıldır Hacı Camii'ndeki mukabelede yer aldığını belirterek, "Kadınlar mukabelesini çok duydum ancak geçen yıl dahil olabilme şansı buldum. Bu yıl da yer aldığım için oldukça mutluyum." ifadelerini kullandı.
10-11