Mesnevilerden çıkma bir metro istasyonu: Nizami Gencevi
1976'da hizmete giren Bakü metrosundaki Nizami Gencevi İstasyonu, adını, XII. yüzyılda yaşamış Fars edebiyatında hamse türünün kurucusu sayılan büyük şair ve filozof Nizâmî Gencevî'den almaktadır. İç tasarımında ulusal mimarinin en güzel örneklerinin sergilendiği göz alıcı istasyon, Nizâmî'nin ünlü Hamse'sindeki mesnevilerin kahramanları ve olayları tasvir eden 18 mozaikle süslenmiştir.
1-24
Azerbaycan’da 31 Aralık 1976'da hizmete giren Nizami Gencevi İstasyonu, Bakü metrosunun 2. hattında yer alan bir yeraltı istasyonudur.
2-24
İstasyonda, Nizâmî’nin günümüze ulaşan tek eseri, 5 mesneviden ve yaklaşık 35.000 beyitten müteşekkil Hamse’sindeki (Mahzenü’l-Esrâr, Hüsrev ü Şîrîn, Leylâ vü Mecnûn, Heft Peyker ve İskendernâme) temalardan hareketle; "Dara'nın Ölümü", "Nüşabe ve İskender", "Yedi Âlim", "İskender ve Çoban", "Nakkaş Mani", "Fitne", "Behram'ın Cesareti", "Behram ve Ejderha", "Simnar'ın Faciası", "Baykuşların Sohbeti", "Kerpiç Döven İhtiyarın Hikâyesi ", "Sultan Sencer ve Yaşlı Kadın", "Hüsrev ve Şirin", " Bîsütun Dağı'nda Ferhad", "Ferhad ve Şirin", "Leyla ve Mecnun", "Mecnun ve Babası" ve "Leyla'nın Mezarı Üzerinde" sahneleri, 18 renkli mozaik panoda tasvir edilmiştir.
3-24
Dünyanın en güzel metro istasyonları listesinde yer alan bu metro istasyonu, SSCB Halk Mimarı akademisyen Mikayil Hüseynov'un projesi esas alınarak inşa edilmiştir. Metro istasyonu içindeki mozaiklerin oluşturulması ve işlenmesi ressam Mikayil Abdullayev'e aittir.
4-24
Merkezî salon, istasyonun boylamasına eksenine göre simetrik olarak yerleştirilmiş, tonozla örtülü iki revak olarak tasarlanmıştır.
5-24
Revaklarda yer alan mozaik panellerdeki sahne açıklamaları ilkin Kiril alfabesiyle yazılmışken, 2017’de istasyonun yeniden inşasıyla birlikte, mozaikler restore edilmiş ve tüm açıklamalar da Latin alfabesine çevrilmiştir.
6-24