Mar Saba Manastırı
Filistin'de, Kudüs ile Ölüdeniz arasında, Beytullahim sınırları içinde yer alan Rum Ortodoks mezhebine tabi Mar Saba Manastırı, 483 yılında Mar Saba (Kutsal Sabbas) tarafından kurulmuştur. Hâlen az bir miktar rahibin yaşadığı Mar Saba, dünyanın hep faaliyette bulunan en eski manastırlarından biridir.
1-12
Mar Saba Manastırı, ilk kez, Batı Şeria'da, Beytüllahim ile Ölü Deniz'in ortasında yer alan Ubeydiye beldesi kırsalında (Beytüllahim'in 20 kilometre güneyinde) Kidron Vadisi'ne bakan bir uçurumun üzerine inşa edilmiştir.
2-12
Gri kubbeli kompleks, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 1834'teki büyük depremden sonra büyük ölçüde yeniden inşa edilmiştir.
3-12
Hristiyan dünyasının önemli şahsiyetlerden Yuhanna ed-Dımaşkî'nin bu manastırda uzun süre kaldığı, Ortodoks Kilisesi'ne ait birçok ritüelin temelinin ilk kez burada atılarak dünyaya yayıldığı bilinmektedir.
4-12
5. yüzyıl sonlarında bu bölgeye öğrencileriyle gelen Aziz Mar Saba tarafından inşa ettirilen manastır, yüzyıllar boyunca kendine özgü birçok geleneği korumasıyla dikkati çekmektedir.
6-12
Kimilerine göre bunun sebebi kadınların erkek rahiplerin olduğu manastırlara girmemesi gerektiğiyken, bölge sakinlerinin dile getirdiği bir başka inanışa göre, kadınların manastırın içine girmesi durumunda deprem olacağına inanıldığı için buna izin verilmemektedir.
7-12
Kadınlar, kompleksi, azizin annesi tarafından yaptırıldığına inanılan tepedeki Kadınlar Kulesi'nden ziyaret edebilmektedir.
8-12
Manastır, tepede yer aldığından ziyaretçilerin ulaşımı güçlükle gerçekleşmektedir. Bu tecritte kalmış yapı aynı zamanda kendini teknolojiden uzak tutmaktadır.
10-12
Mar Saba Manastırı, iç ve dış mimarisi, duvar resimleri, geçitleri ve merdivenleriyle nadide bir sanat eseri olarak kabul edilmektedir.
12-12