Mali’de her yıl tekrar inşa edilen bir mabed: Cenne Ulu Camii
Temelleri 800'lü yıllarda atılan Mali'nin Cenne şehri, 13'üncü yüzyıldan itibaren Batı Afrika'daki en önemli İslâm şehirlerinden birine dönüşmüştür. Cenne'nin simgesi durumundaki Ulu Camii ise, tarihte üç kez yeniden inşa edilmiştir. Günümüzdeki bina, 1907 tarihinde tamamlanmışsa da Cenne'de her yıl binlerce insan, dünyanın en büyük kerpiç binası olan Cenne Ulu Camii'nin duvarlarını erozyona karşı korumak adına sıvamak için bir araya gelmektedir.
1-11
Mali’de her yıl “Crepissage” (Plastering/Sıvama) adı verilen festival sırasında binlerce kişi, Temmuz ve Ağustos aylarındaki kısa ama şiddetli yağmur mevsiminden önce -kasabanın geleneksel kerpiç evlerinde olduğu gibi- dünyanın en büyük çamur yapısını onarmak ve güçlendirmek için bir araya geliyor.
2-11
Onlarca yıldır devam ettirilen bu gelenek, Malililerin ulusal bir dönüm noktasını ve ülkenin kültürel mirası açısından ayrılmaz sayılan bir kuruluşu korumasına yardımcı oluyor.
3-11
Erkek, kadın ve çocuklar kolektif olarak, 20 metre yüksekliğindeki camiyi şiddetli yağmurların ve sıcak havanın neden olduğu çatlak ve çatlakların neden olduğu erozyondan koruyan toprak, su, pirinç kepeği, karite yağı ve baobab tozu karışımı olan “banco” ile sıvıyorlar.
4-11
Yılın en önemli olayı olan yeniden sıvama etkinliği, sadece caminin ayakta kalmasını sağlamak için yapılan bir bakım faaliyeti değil, aynı zamanda Cenne’nin cemaatini, inancını ve mirasını onurlandıran bir festival olarak da kutlanıyor.
5-11
Crepissage Festivali sırasında Cenne sakinleri, dünyanın en büyük kerpiç yapısı olan Ulu Camii'yi onarmak ve yeniden inşa etmek için birlikte çalışıyorlar.
6-11
İlk olarak 13. yüzyılda inşa edildiğine inanılan cami, bölgenin eşsiz Sudanez-Sahel mimarîsini sergilemek için yerel malzemeler kullanılarak inşa edilmiş. “Banco” adı verilen silindirik kerpiçlerle kareye yakın planlı dört köşe kerpiç sütunların üzerine oturtulan cami, konik biçimli ve sarmal minarelere sahip.
7-11
Kerpiçten yapılan duvarlara monte edilen yüzlerce odun, yağmur mevsiminde onarım iskelesi vazifesi görmektedir. Hiçbir dekoratif özellik ve süsleme içermeyen bu sade yapının en önemli süs ögesi, iskele görevini üstlenen odunlar olarak göze çarpmaktadır.
8-11
Mali’nin ücra köşelerinden Cenne bölgesinde bulunan cami, eski Mali Krallığı'nın bölgeye kazandırdığı en önemli eser olarak Kara Kıta’daki tüm Müslümanlar için önem taşımaktadır.
9-11
Timbuktu ile birlikte Cenne şehri, İslâm'ın Afrika kıtasının derinliklerine yayılmasında çok önemli bir rol oynamıştır. 13. yüzyıldan itibaren şehir, Batı Afrika kıyılarından Akdeniz kıyılarına ve Ortadoğu'ya uzanan önemli ticaret yollarıyla bağlantılı olduğu için ticari bir sıcak nokta haline gelmiştir.
10-11