Karahanlılar döneminden günümüze ulaşan minareler...
Kültür ve bilim alanında olduğu gibi imar faaliyetleri bakımında da parlak bir geçmişe sahip olan Karahanlılar, İslâmî dönem Türk mimarisinin ilk örneklerini bu dönemde ortaya koymuştur. Karahanlılar cami, medrese gibi yapılar inşa etmiş, Türklere özgü bir gelenek olarak gömüt yapımını yaşatarak bu yapı türünün kümbet ve türbe biçimlerinde sürmesini sağlamışlardır. Asya'ya özgür bir yapı türü olan, daha çok savunma ve iletişim amaçlı olarak inşa edilen kuleler, Karahanlılar'ın elinde minareye dönüşmüştür.
2-7
Özkent Minaresi (Kırgızistan, Özkent, 11. yüzyıl) 11. yüzyılda Özkent’ta yapılan minarenin kalın tuğla gövdesi geometrik motiflerle süslenmiştir. Şerefe bölümü 1923 yılında onarılmıştır. Orijinal şerefenin akıbeti bilinmemektedir. Şerefe kısmına kadar 19 m, onarılan şerefe ile birlikte toplam 27 m yüksekliğine sahiptir.
3-7
Kaidenin her yüzeyinde geometrik motiflere yer verilmiştir. Gövde kuşaklar halinde süslenmiştir. 12 kuşağın her birinde farklı geometrik süsleme görülür.
4-7
Kalyan Minaresi (Özbekistan, Buhara, 1127 yılı) Kalyan Minaresi 1127 yılında Arslanhan tarafından yaptırılmıştır ve yaklaşık 900 yıldır onarılmamıştır. Yüksekliği 46,5 metredir. Minare, bütün Orta Asya’da Moğol istilâsı öncesinden kalabilen birkaç yapıdan biri olması dolayısıyla önemlidir.
5-7
Minare, orijinal Karahanlı minaresi olup Arslan Han’ın adıyla 521 (1127) tarihini veren kitâbeye sahiptir. Tamamlandıktan kısa bir süre sonra üst kısmı kendiliğinden yıkılmış ve yine Arslan Han tarafından yaptırılmıştır.
6-7