Kahire'nin sembolü: Salahaddîn Eyyûbî Kalesi
Salahaddîn Eyyûbî'nin talimatıyla Kahire'de 1171 yılında inşasına başlanıp 1207 yılında tamamlanan Salahaddîn Eyyûbî Kalesi, Mukattam Tepesi'ndeki stratejik konumunun verdiği güçlü savunma sayesinde bugün hâlâ ayakta kalmaya devam eden bir Orta Çağ kalesidir. İnşa edildiği zamandan modern Mısır cumhuriyetine kadar Mısır tarihindeki en önemli olaylardan bazılarının arka planı olarak görev yapan Salahaddîn Eyyûbî Kalesi'nin, içinde Kavalalı Mehmed Ali Paşa, Er-Rifai ve Süleyman Paşa el-Hadim Camileri yer almaktadır.
1-12
"Kahire Kalesi" ve "Kal'atü'l-Cebel" adlarıyla da anılan Salahaddîn Eyyûbî Kalesi, Mısır'ın başkenti Kahire'de tüm şehre hâkim Mukattam Tepesi üzerine kurulmuştur. Tarihî Salahaddîn Eyyûbî Kalesi, yaklaşık 8 asırlık geçmişiyle ülkede hüküm süren pek çok devlet adamına ev sahipliği yapan bir yapı olarak öne çıkmaktadır.
2-12
19. yüzyıla kadar Eyyûbîler, Memlûkler ve Osmanlılar döneminde devlet adamlarına ev sahipliği yapan kale, içinde bulundurduğu tarihî camiler ve müzeler ile yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak noktası olmayı sürdürüyor.
3-12
Eyyûbîler döneminde 1171 yılında Salahaddîn Eyyûbî'nin talimatıyla inşasına başlanan tarihî kale, konumu itibarıyla tüm Kahire'yi kuş bakışı görüyor.
4-12
Salahaddîn Eyyûbî'nin vefatının ardından yapımı tamamlanamayan ve yarım kalan kale, 1207 yılında Sultan Kamil bin Adil döneminde bitirilerek hizmet vermeye başlıyor.
5-12
Tarihî yapı, sonrasında ise Mısır Hidivi İsmail Paşa'nın dönemine kadar ülkenin yönetildiği merkez nokta olma özelliğini koruyor.
6-12
Her köşesi tarihin farklı zamanlarından izler taşıyan kalesinin içinde Kavalalı Mehmed Ali Paşa, Er-Rifai ve Süleyman Paşa el-Hadim Camileri de yer alıyor.
7-12
Kavalalı Mehmed Ali Paşa Camii'nin yapımına 1830 yılında Mehmed Ali Paşa döneminde başlanıyor. Cami, 1848 yılında Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşa döneminde açılıyor. Ortadaki büyük kubbesi ve iki zarif minaresiyle klasik Osmanlı mimarî üslubunda hazırlanan cami, Mukattam Tepesi'nin zirvesinde boy göstermektedir.
8-12
Kalenin içerisinde bulunan Er-Rifai Camii, Mısır Hidivi İsmail Paşa'nın validesi Sultan Huşyar'ın verdiği talimatla 1869'da yapılmaya başlanıyor, tamamlanması ise 1912'ye kadar sürüyor. İç mekânda Hidiv İsmail Paşa ile Mısır’ın son kralı Faruk gibi hükümdar ailesinin mensuplarının kabirleri bulunan camide, İran’da 1979 yılında gerçekleştirilen İslâm devriminden kaçıp Mısır’a sığınan son İran şahı Rıza Pehlevî'nin de kabri bulunmaktadır.
9-12
Kaledeki bir diğer eser ise Osmanlı'nın Mısır'da inşa ettiği ilk cami olarak bilinen Süleyman Paşa el-Hadim Camii. Dönemin Mısır Valisi Süleyman Paşa el-Hadim tarafından inşa ettirilen cami, 1528-1529 yıllarında İslâm kültür ve medeniyetine kazandırılıyor.
10-12
Yüzlerce yıl öncesine, Haçlı savaşlarından günümüze kadar birçok tarihî olaya tanıklık eden kalede, kuşatma altına alınması ihtimaline karşın zeminin sert taş ve kayalardan oluşmasına rağmen, 90 metre derinliğinde bir su kuyusu bulunuyor.
11-12