Kahire'nin geleneksel Ramazan fenerlerinin hikâyesi
Mısırlılar, Ramazan ayının en belirgin sembolü haline gelen ve Fâtımîlere dek uzanan Ramazan feneri geleneğini her yıl olduğu gibi bu Ramazan ayında da yaşatarak, sokak ve evlerinin balkonlarını fenerlerle süslemeye başladı.
1-10
Ramazan ayından önce üretimleri tamamlanan fenerler (Fanus) Mısır'da halk tarafından yoğun ilgi görürken ülke genelinde sokakları, dükkân vitrinlerini ve evlerin balkonlarını süslemeyi sürdürüyor. Piramitlerin bulunduğu Giza kentinde tezgâhları kaplayan çeşitli renk, desen ve büyüklükteki fenerler, ramazan ayında, insanların evlerini ve sokakları süslemek üzere müşterilere sunuluyor.
2-10
Arap dünyasında Ramazan ayının en önemli simgelerinden biri olan "Ramazan fanusu"nun doğum yerinin Mısır olduğu iddia ediliyor. Mısır’da Ramazan feneri geleneği, ülkede yaklaşık 200 yıl hüküm süren Fâtımî Devleti dönemine (909-1171) dayanıyor.
3-10
Fenerlerin ortaya çıkışı hakkında çeşitli rivayetler olsa da yaygın kabul edilen bir görüşe göre Fâtımî Halifesi Ebû Temîm el-Muiz-Lidînillâh’ın generali Cevher es-Sıkıllî, Mısır halkına Halife'nin Afrika'dan eve dönüşünü karşılamak için sokaklara çıkıp mumlar yakmalarını emrediyor.
4-10
Fakat geceler o kadar rüzgârlı geçmekteydi ki Mısırlılar mumları rüzgârdan korumak için basit fenerler (fanus) kullanmaktaydı. Fenerlerin ışıltılı ve göz alıcı yansımalarını gören Halife, bunun üzerine bu fikri çok beğenip Mısır'daki her caminin önünde yanan bir fener olmasını emrediyor.
5-10
Bu olayı takip eden yüzyıllar boyunca fener, Mısır'daki mübarek Ramazan ayıyla ayrılmaz bir şekilde bağlantılı hale geldi. Bugün bile Mısır genelindeki hemen hemen her ev, Ramazan ayının başında en az bir fener alarak bu geleneği sürdürüyor.
6-10
Hatta fenerler o kadar sevilmiş ki daha sonra Mısır'dan diğer Müslüman ülkelere de yayılmış.
7-10
Ahşap, metal, plastik, kumaş gibi çeşitli malzemelerden yapılan ve değişik fiyatlarda boy boy satışa sunulan Ramazan fenerlerinin, ana satış merkezi başkent Kahire’deki Seyyide Zeyneb bölgesi.
8-10
El-Ezher Camii, Han el-Halil Çarşısı, Seyyide Zeyneb bölgesi ve İmam Şâfiî Camii çevreleri ise Ramazan coşkusunun en çok hissedildiği yerler arasında.
9-10