İsrail'de protestocular yargı düzenlemesine karşı Knesset'in yakınına kamp kurdu
Netanyahu koalisyonu, Yüksek Mahkemenin hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak yasa tasarısını 2. ve 3. oylama için yarın Meclise getirmeye hazırlanırken, protestocular Batı Kudüs'te Meclis yakınlarında yer alan bir parkta çadır kurdu ve geceyi Meclis yakınlarında kurdukları çadırlarda geçirdi.
1-8
Seçimle meşru şekilde iktidara gelen Netanyahu'ya bu yetkinin, sistemi değiştirmek için değil ülkeyi yönetmek için verildiğini dile getiren göstericilerden David, hükümetin yargıya müdahalesiyle ülkedeki yönetimin "demokrasiden diktatörlüğe dönüşeceğini ve buna karşı çıktıklarını" ifade etti.
2-8
Netanyahu'nun yargı düzenlemesiyle ülkede geniş tepki topladığını ve halkı "bilinçli hale getirdiğini" belirten David, "Bu mücadelede kısa vadede biz sıkıntı çekeceğiz ama Netanyahu'ya teşekkür ederiz. Bir önceki seçimde sandığa gitmeyen birçok seçmen bir sonraki seçimde oy kullanacak. Bu da İsrail'deki partiler arasındaki dengeyi değiştirecek." diye konuştu.
3-8
Tel Aviv Üniversitesi, Kudüs İbrani Üniversitesi, Negev Ben-Gurion Üniversitesi ve Technion Üniversitesi'nden akademisyenler de grev kararı aldı. Söz konusu akademisyenlerin, Yüksek Mahkemenin hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak yasa tasarısının yarın Meclise getirilmesine tepki amacıyla bu kararı aldığı aktarıldı.
4-8
İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin'in, 5 Ocak'ta duyurduğu "yargı reformu", Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sınırlandırma ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikler içeriyor.
5-8
Başbakan Netanyahu, 27 Mart'ta, ülke çapında giderek artan kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini ertelediğini açıklamış ancak 2023-2024 bütçesinin Mayıs sonunda Meclisten geçmesinin ardından yargı düzenlemesini tekrar gündeme getireceklerini duyurmuştu.
6-8
Netanyahu hükümeti, tarışmalı yasa tasarısının 11 Temmuz'da birinci oylamadan geçmesinin ardından 2. ve 3. oylama için 24 Temmuz'da Meclise getirileceğini açıklamıştı.
7-8