Irak’ın kitap pazarı: Mütenebbî Caddesi
Bağdat'ta kitap severlerin uğrak yeri olan tarihî Mütenebbî Caddesi, sabahın erken saatlerinden gece geç saatlere kadar şair, yazar, sanatçı, öğrenci, Iraklı aileler ve yabancı turistlerden oluşan ziyaretçilerin akınına uğruyor. 2 asırdır sahaf geleneğini sürdüren ünlü cadde, ismini, Abbâsîler döneminin meşhur Iraklı şairi Mütenebbî'den (915-965) almış olup, Bağdat'ta kitap yayıncılığı ve sahaflığın merkezidir.
1-12
Irak'ın başkenti Bağdat'ta 19'uncu yüzyıldan kalma matbaa, sahaf, tarihî bina ve kıraathanelerin bulunduğu "Mütenebbî Caddesi" şehrin her kesiminden entelektüel ve aydınların uğrak yeri olarak biliniyor.
2-12
İlk olarak 1932 yılında Kral Faysal tarafından açılan cadde, ismini, günümüzde Irak sınırları içerisinde yer alan Abbâsîler döneminde doğan ve en büyük Arap şairlerinden biri kabul edilen Ebü’t-Tayyib el-Mütenebbî'den almıştır.
3-12
Dar ve araç trafiğine kapalı cadde boyunca yere serilen satış amaçlı çeşitli kitap, dergi ve yol boyunca tarihî kütüphanelerin bulunduğu Mütenebbî Caddesi, Bağdat halkı için adeta "kültürel pazar" özelliği taşımaktadır.
4-12
Kadim tarihi ve toplumsal çeşitliliği nedeniyle Irak'ın en ünlü caddesi olarak kabul edilen cadde, sabahın erken saatlerinden gece geç saatlere kadar şairler, yazarlar, sanatçılar ve öğrencilerin yanı sıra dünyanın dört bir yanından gelen turistlerle dolu.
5-12
Sahaflığın, babadan oğula geçtiği çarşıda kitapçılar, okurların hangi kaynağa nereden ulaşacaklarını adları gibi biliyor.
6-12
Mütenebbî Caddesi, Bağdat'ın tarihî yüzü arasında yer alan ve Osmanlı döneminde inşa edildiği bilinen "el-Kışla", 1908'de yapılan "el-Mektebü’l-Asriyye" (Asriye Kütüphanesi) ve aydınların bir araya gelip çay eşliğinde uzun sohbetlerin yapıldığı ve sürekli insan kalabalığıyla bilinen, 1917 yılından beri "Şahbender Kıraathanesi"ne ev sahipliği yapması caddenin tarihî değerini ve uğrayanların ilgisini artırıyor.
7-12
Irak Kraliyet yönetiminde devlet hizmet binaları olarak kullanılan ve günümüzde bakıma ve tadilata muhtaç bırakılan Mütenebbî'nin ara sokaklarındaki çok sayıda tarihî binalar ise gençlerin buluşma ve akşam saatlerine kadar sohbet etme yeri haline geldi.
8-12
Mütenebbî Caddesi, Bağdat ve Irak'ın diğer bölgeleri gibi, 2003'te Amerika'nın Irak'ı işgal etmesinden sonra terör saldırılarından da zaman zaman nasibini aldı.
9-12
5 Mart 2007'de caddeye bombalı araçla düzenlenen bir saldırıda 30 kişi vefat etti. Çok sayıda kütüphane ve bina da yıkıldı.
10-12
18 Aralık 2008'de Irak Başbakanı Nuri el-Malikî uzun bir temizlik ve onarım döneminin ardından caddeyi resmen yeniden açtı.
11-12