Hindistan'da 8 asırlık bir dergâh: Nizâmeddin Dergâhı
Yaklaşık 1,5 milyar nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan'nın başkenti Yeni Delhi'de 8 asırdır varlığını sürdüren ve her dinden insanı sevgiyle kucaklayan Nizâmeddin Dergâhı, ibadet için gelen Müslümanların yanı sıra özgün mimari yapısıyla da her yıl yüz binlerce turisti ağırlıyor.
1-11
Nizâmeddin Dergâhı, Khwaja Nizâmeddin Auliya'nın dergâhıdır ve ana yapı, Nizâmeddin'in ölümünün ardından 1325 yılında Muhammed bin Tuğluk tarafından yaptırılmış.
2-11
Külliyenin girişinde Nizâmeddin'in öğrencisi Emir Hüsrev'in mezarı (solda) ve Şah Cihan'ın kızı Ara Begüm'ün mezarları bulunmaktadır.
3-11
İslâm sancağının asırlardır dalgalandığı Nizâmeddin Dergâhı'nda barışçıl anlayışla tebliğ ve irşat faaliyetleri yürütülmektedir.
4-11
Evliyâ Nizâmeddin'in soyundan gelenlerin bulunduğu cazibe merkezi dergâhta, dinî sohbet ve eğitimler veriliyor.
7-11
Türbedar Ayed Ajmal Nizami, dergahta her gün farklı ülke ve inançlardan binlerce kişiyi misafir ettiklerini belirterek, "Zengin-fakir, her görüşten insan burada yan yana gelip oturabiliyor. Burası herkes için barışın olduğu bir yer." dedi.
8-11
Türkiye-Hindistan ilişkilerinin yüzyıllar öncesine dayandığını dile getiren Nizami, her dinden insana kapısını açan Nizâmeddin Dergâhı'nın "duaların kabul olması" ile meşhur olduğunu ifade etti.
9-11