Hanzala'nın yüzü, Filistin özgür olduğunda görülecek
Mülteci kampında geçen kendi çocukluğundan esinlenerek ortaya çıkardığı "Hanzala" karakteriyle dünya çapında üne kavuşan Filistinli çizer Nacî el Alî, Hanzala'yı sırtı bize dönük ve elleri arkasında bağlı bir karakter olarak tasarladı.
Karikatürist Alî, insanlığın Filistin'de yaşananlara sessiz kalmasından ötürü küskünlüğünün ifadesi olarak Hanzala'yı sürekli sırtı dönük halde resmetti. Hanzala'nın yüzü, Filistin özgür olduğunda görülecektir. Ellerinin arkasında bağlanması ise, "dışarıdan dayatılan her türlü çözüme kapalılık" anlamına gelir.
Bir açıklamasında 10'lu yaşların başındayken ülkesinden sürüldüğünü hatırlatan Alî, Hanzala'ya ilişkin şu ifadelere yer vermişti:
"Hanzala 10 yaşında doğdu ve her zaman 10 yaşında olacak. Vatanına döndüğünde de 10 yaşında olup büyümeye başlayacak. Doğanın kanunları ona işlemeyecek. O eşsiz. Her şey vatanına döndükten sonra normalleşmeye başlayacak. Onu yoksul ve acının sembolü olarak resmettim ve adını Hanzala koydum. En başta Filistinli bir çocuktu. Fakat şuuru, onu ulusaldan uluslararası bir yere taşıdı. Basit fakat sert bir çocuk. İşte bu nedenle insanlar onu sahiplendi ve kendi duygularını temsil ettiğini hissetti. Hanzala sadece Filistinli bir çocuk değil, siyonistlerin işgallerine karşı çıkan, insanların haklarını savunan bir çocuk. "Hanzala'nın gözünde yoksullar Filistinlidir. Ezilenler, mazlumlar hepsi Filistinlidir. Sadece bir ülke olarak değil, insanî anlamda bir Filistin."
1-19
Nacî el Alî imzalı çizimde, Hanzala’nın yanında durduğu kabirde “Düşünüyorum, öyleyse varım” yazılı.
4-19
26 Mart 1979'da, Mısır ve İsrail arasında imzalan Camp David Anlaşması’yla Mısır ordusu İsrail için artık tehlike olmaktan çıktı ve böylece İsrail’in Filistin’i işgal süreci hız kazandı.
5-19
“1948’de Filistin’de hepsi toprak oldu.” 14 Mayıs 1948'de tarihî Filistin toprakları üzerinde İsrail'in kurulmasıyla milyonlarca Filistinli zorunlu göçe ve katliamlara maruz kaldı.
6-19
Bir İsrail askeri, bir Filistinli ve bir ABD askerini tasvir eden karikatürde Arapça (sağdan sola doğru) "Allah’ın seçilmiş halkı, Allah'ın kafası karışık halkı ve Allah'ın düzenbaz halkı" ifadeleri yer alıyor.
9-19
Lübnan sınırları içerisindeki Litani Nehri’nin 1982'den 2000 yılına kadar İsrail işgali altında kalmasıyla Filistinlilerin suya ulaşmada yaşadığı sıkıntıları ve Filistinlilerin mağduriyetini anlatan bir karikatür.
10-19
Karikatürde; Filistin’i nasıl kurtaracağını, nasıl bütünlüğünü sağlayacağını ve nasıl özgürleştireceğini düşünen Arapların “Bize düşen tefekkür; tasarruf ( Arapça orijinalinde tedbir olarak geçen ifade) Allah’a aittir.” kanaatine vardığı görülüyor.
11-19
Karikatürde; vefat eden kardeşine kefen yapmak için elindeki beyaz kumaşı sıkıca tutan Filistinli kadın ve ona yardım eden Hanzala, karşılarında ise “beyaz bayrak” yapacakları gerekçesiyle kumaşı çekiştiren kalabalık görülüyor.
12-19
“Lübnan'da Filistinli mültecilerin kaldığı Aynu'l-Hilve Kampı.” Karikatürde; petrol tankerlerinin kalıntılarından yapılan derme çatma barınaklara mahkum edilen çaresizlik içindeki Filistinli göçmenler tasvir edilmiş.
13-19
Karikatürde; gazetede yer alan “iktisatı, ekonomiyi yeniden canlandırmak” manşetini okuyan bir Arap, ve bu ifadeye şüpheyle yaklaşan Hanzala resmedilmiş.
14-19