Gökdelenler inşa edilmeden Dubai...
Birleşik Arap Emirlikleri; 2 Aralık 1971'de, Abu Dabi, Dubai, Şârika, Acman, Umm el Kayveyn ve Fuceyra olmak üzere toplam altı emirliğin bir araya gelmesiyle kuruldu. Yedinci emirlik olan Ra's el Hayme, ertesi yıl birliğe katıldı.
Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri'nin bugün en popüler şehri. Basra Körfezi'nin güneydoğu kıyısında yer alan Dubai, ülkeyi oluşturan yedi emirlikten biri olan Dubai Emirliği'nin başkenti.
Ülkede; yedi emirlik arasında Federal Ulusal Konseyi'nde gündeme taşınan ulusal öneme sahip kritik konularda veto yetkisine sahip iki emirlikten biri Dubai diğeri ise Abu Dabi'dir.
Emirliğin kuzey kıyı şeridinde yer alan Dubai, Abu Dabi ve Şârika emirlikleri arasında yer almakta ve Şarika ve Acman kenti ile birlikte Dubai-Şarika-Acman metropoliten alanını oluşturmakta.
Bugün, hızla gelişen bir şehir olan Dubai, dünya çapında ticari ve kültürel bir merkez konumunda, kozmopolit bir metropol kenti. Dubai, aynı zamanda yolcu ve kargo taşımacılığı açısından önemli ulaşım ve taşımacılık merkezlerinden biri.
Dubai ekonomisi tarihsel olarak petrol ticareti üzerine kurulmuş olsa da, bugün turizm, lojistik, taşımacılık, gayrimenkul işlemleri ve mali hizmetler ülkenin başlıca gelir kaynaklarını oluşturuyor.
Dubai, aralarında dünyanın en yüksek binası olan Burç Dubai'nin de bulunduğu çok sayıda gökdelene ev sahipliği yapıyor. Eski ismi Burc Dubai olan günümüzde Burc Halife olarak anılan yapı adını, Abu Dabi emiri ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin şimdiki devlet başkanı Halife bin Zayid el-Nehyan'dan almıştır.
Ülkenin dikkat çeken diğer bir turizm merkezi ise otelleri ve bölgenin ve dünyanın en kapsamlı alışveriş merkezlerini içinde barındıran Palm Deyra, Palm Cumeyra ve Palm Cebel Ali olmak üzere üç ayrı adadan oluşan yapay Palmiye Adaları.
2012 yılı verilerine göre, Dubai en pahalı kentler sıralamasında Ortadoğu'da birinci, dünya sıralamasında ise yirmi ikinci.
1-14
1990’dan 2006’daki ölümüne kadar Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkan yardımcısı ve başbakanı aynı zamanda Dubai emirliği görevini yürüten Şeyh Maktum bin Raşid 15 yaşındayken.
2-14
Tahminen 1964 yılında Dubai’nin doğusundaki Deria mahallesi kavşağında çöl kumuyla kaplı, kentleşmenin olmadığı bir alanın tam ortasında yer alan Deira saat kulesi.
4-14
Arka planda; 1978'de tamamlanan, geleneksel Fatimi mimarisinden esinlenilerek inşa edilen Cümeyra Camii.
5-14
Günümüzde Râşid Limanı (Mînâ Râşid) olarak anılan yerin yakınında, rıhtımda çimento boşaltan işçiler. 1966'da petrolün keşfedilmesiyle Birleşik Arap Emirlikleri’nde çimento talebi hızla arttı ve Şeyh Râşid, Dubai Emirliği için genişleme planının devreye soktu.
6-14
Şehirdeki küçük limana demirli, Dubai su yollarının vazgeçilmezi Dhovlar (geleneksel ahşap yelkenli tekne) bir zamanlar Dubai'nin inci ticaretinin göz bebeğiydi. Fotoğrafta ise geleneksel dhov yarışlarına katılan mürettebat görülüyor.
8-14
Dubai; 1833'te, Şeyh Maktum bin Butti El-Maktum önderliğinde Beni Yas kabilesinden 800 kişinin doğal Dubai Koyu’nu beğenip koyun bulunduğu bölgeye yerleşmeleri ile kuruldu. Bu durum, Dubai’nin inci ticareti ve balıkçılık için küçük bir merkez haline gelmesini sağladı.
10-14
Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Başkan Yardımcısı, Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid el-Maktum 10 yaşında avcılık öğrenmeye çalışırken.
11-14
1965 yılında havaalanına açılan yeni piste ilk inişi yapan Middle Eastern Havayolları’na ait Comet uçağı.
13-14