Filistin vatandaşlığına başvuran İsrail Başbakanı
1923 Belarus doğumlu İsrail'in 9. Başbakanı Şimon Peres, gençlik yıllarında tarihî Filistin topraklarına göç ederken Filistin vatandaşlığı almak umuduyla Filistin vizesine başvurmuştu. "Mülteci" olarak Filistin topraklarına gelen Peres çiftçi olarak çalışmış ve "Yüce Allah'a yemin ederim ki, Filistin hükümetine bağlı ve sadık olacağıma yemin ederim." ifadesiyle Filistin hükümetine sadakat yemini etmişti.
Bir zamanlar ancak "izinle" Filistin topraklarına girebilen Peres, Filistinlilere karşı saldırılar düzenleyen silahlı Siyonist Haganah örgütüne katılarak İsrail'in kuruluşuna giden süreçte büyük bir rol oynadı. 750 binden fazla Filistinlinin bir daha dönmemek üzere vatanlarından sürüldüğü "Nekbe" sürecinde en etkin rollerden birini üstlenen Peres, İsrail'in atom bombası edinmesini sağlayan nükleer silah programının da fikir babası ve planlayıcısıydı.
Başbakanlığı döneminde Gazap Üzümleri Operasyonu ve Kana Katliamı'yla akıllara kazınan Peres, "Gazze'den İsrail'e yönelik saldırıların önlenmesinin tek yolunun Gazzelilerin toplu olarak abluka altında tutularak cezalandırılması" olduğunu savundu.
Oslo Antlaşması'na giden süreçte burada oynadığı rolden dolayı 1994 yılında Yaser Arafat ile birlikte Nobel Barış ödülüne layık görüldü.
1959'da Kasım ayında Knesset'e seçilen Peres, 2007 yılında cumhurbaşkanı seçilene kadar görevde bulundu. 48 yıl milletvekilliği döneminde savunma bakanlığı ve dışişleri bakanlığı yapan Şimon Peres, iki dönem başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı görevlerinde bulundu.
1-3
20 yaşındaki Szymel Perski'nin, Britanya Mandası altındaki Filistin hükümetine Ekim 1943 damgalı vatandaşlık talebi.
2-3
Daha sonra Şimon Peres olarak anılacak olan 20 yaşındaki Szymel Perski'nin dosyasında, el yazısıyla, tarımda çalıştığına dair beyanlar ve "Szymel, isminin bozuk Lehçe versiyonu olduğu için" ilk adının İbranice "Şimon" (Shymon) olarak değiştirilmesi yönündeki talebi yer alıyor, 7 Ekim 1943.
3-3