Birleşik Arap Emirlikleri'nin kuruluşu
Arap Yarımadası'nın kuzey kıyısındaki birtakım emirlikler, 1820'den itibaren bir dizi anlaşmayla İngiliz koruması altına girdi. Ticaret yollarını ve değerli kolonisi Hindistan'ı korumakla ilgilenen İngiliz donanması, İngiliz çıkarlarıyla işbirliği karşılığında "Ateşkes Devletleri" olarak bilinen bölge topraklarını korudu.
İngiliz koruması altındaki bu dönemde bölgenin geniş petrol rezervleri keşfedildi. Ateşkes Devletleri ve Bahreyn ve Katar gibi yakındaki emirlikler büyük petrol tedarikçileri haline geldikçe, Britanya İmparatorluğu'nun etkisi, aralarında iki dünya savaşının da bulunduğu bir dizi faktör nedeniyle geriledi. 1968 yılında İngiliz hükümeti, himayeye son vereceğini, ordusunu geri çekeceğini ve bölge halkını kendi haline bırakacağını ilân etti.
Boyut, nüfus ve askerî kapasite açısından komşularının gölgesinde kalan bölgenin küçük emirlikleri, tek bir siyasî birim halinde örgütlenmeye çalıştı. Çetin geçen müzakerelerin ardından Bahreyn ve Katar ayrı devletler olarak bağımsızlıklarını ilân etti. Britanya anlaşmasının sona ermesi ve hem İran hem de Suudi Arabistan'ın topraklarına ve kaynaklarına göz dikmesi üzerine Basra Körfezi'ndeki yedi emirlik (Abu Dabi, Dubai, Şârika, Acman, Fuceyre ve Umm Kayveyn), 2 Aralık 1971'de bağımsız Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) oluşturarak İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandı. Ra's el-Hayme emirliği ise iki ay sonra, 10 Şubat 1972'de birliğe dahil oldu.
Yedi emirliği tek bir ulusta birleştirme konusunda büyük itibar kazanan Şeyh Zayed bin Sultan el-Nahyan, BAE'nin kurucu devlet başkanı olmuş ve BAE'nin kuruluşundan 2 Kasım 2004'teki ölümüne kadar yaklaşık 33 yıl devlet başkanlığı görevini sürdürmüştür.
Kuruluşundan beri BAE, doğal kaynaklarından elde edilen kârın tadını çıkaran egemen bir ulus olmuştur. Petrol ve doğal gaz rezervleri dünyanın en büyük yedinci rezervi olan ve kişi başına en yüksek yedinci gayrisafi millî hasılaya sahip olan ülkenin bu zenginliği, Emirlikleri zamanla önemli bir ticaret, seyahat, turizm ve finans merkezi haline getirmiştir.
1-13
Birleşik Arap Emirlikleri bayrağının, Dubai'deki The Union House'da emirlik yöneticileri tarafından ilk kez göndere çekilişini gösteren tarihî kare, 2 Aralık 1971.
2-13
Şeyh Zayed, Dubai Cumeyra'daki Diyafah Sarayı'nda Birliğin ilânının ardından BAE bayrağıyla, 2 Aralık 1971.
4-13
Abu Dabi Emiri Şeyh Zayed; Şârika, Acman, Dubai ve Fuceyre emirliklerinin liderleriyle birlikte 2 Aralık 1971'de Dubai'deki The Union House'da. Törene, Ümmü Kayveyn Emirliği'nden hasta olan emirin yerine Veliaht Prens katıldı.
6-13
İlk kabinede Dışişleri Bakanı olarak atanan Şeyh Zayed'in o dönemki danışmanı Ahmed Halifa el-Suvaidi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin kuruluş bildirisini okuyarak BAE'nin kuruluşunu medyaya duyuruyor, 2 Aralık 1971.
7-13
Şeyh Zayed bin Sultan el-Nahyan, Şeyh Raşid bin Said el-Maktum, Şeyh Halid bin Muhamed el-Kasımi ile Birleşik Krallık Körfez Siyasi Mukimi Sir Geoffrey Arthur, Birleşik Arap Emirlikleri ile Birleşik Krallık arasındaki Dostluk Antlaşması'nı imzalıyor. Diyafah Sarayı, Dubai, 2 Aralık 1971.
9-13
Kalabalık, BAE'nin kuruluşunu kutlamak için düzenlenen Silahlı Kuvvetler’in geçit törenini izliyor.
10-13