Akdeniz'in gelini: Yâfâ
Geçmiş devirlerde Kudüs'ün limanı olan Yâfâ, günümüzde aradaki boşluklar dolup İsrail'in başkenti Tel Aviv ile bütünleşerek başkentin bir semti haline geldiğinden Tel Aviv- Yâfâ diye anılmaktadır. Yâfâ, Doğu Akdeniz sahilinde dünyanın en eski liman şehirlerinden birisi olup, denizden 38 metre yükseklikte kurulmuştur. Eski dönemlerde Kudüs'ün liman kenti Yâfâ, adını büyük tufandan sonra burayı kuran Nuh Peygamber'in üç oğlundan biri olan Yafes'den almıştır. Çeşitli kaynaklarda Y-pu ya da Ya-Pho, Yapu veya Yappu, Yara, Yafi, Yafo, Yofi ve lopeia gibi isimlerle anılan Yâfâ, oldukça eski bir tarihî mirasa sahiptir. Yâfâ şehri günümüzde bir sayfiye merkezi olarak önemini korumaktadır. Akdeniz ikliminde yetişen bütün meyveler kentte bolca yetişmektedir. Yâfâ; portakalıyla ün yapmış, şehirde sabun imalâthaneleri, mobilyacılık ve çimento sanayisi gelişmiştir. Eski Şehir dokusunun zengin bir tarihî ve kültürel geçmişi yansıttığı Yâfâ'da özellikle Osmanlı Devleti'nin son dönemlerden kalan pek çok mimari eser bugün de varlığını sürdürmektedir.
1-16
Yâfâ’da önemli imar faaliyetleri gerçekleştiren Vali Muhammed Ebû Nebbût tarafından II. Mahmud zamanında yaptırılan Mahmudiye Camii (Yâfâ Ulu Camii).
3-16
Hasan Bey Camii, Osmanlı'nın bölgeden çekilmeden hemen önce, 1916'da Vali Hasan Bey tarafından yaptırılmıştır.
4-16
1948'de İsrail'in kuruluşuyla etrafındaki Müslüman mahallesi tamamen yıkıldığı için bakımsız kalan Hasan Bey Camii, 1979'da restore edilmiştir.
7-16
Yâfâ Saat Kulesi, Sultan Abdulhamid'in tahta çıkışının 25'inci yılı şerefine, 1901 civarında imparatorluk coğrafyasında inşa edilen çok sayıda saat kulesinden biridir.
8-16
Kule, 1965'teki kapsamlı restorasyon nedeniyle, günümüze oldukça bakımlı biçimde ulaşmıştır.
14-16
20. yüzyılın başlarında Yâfâ'da 'Filistin Ofisi' adında bir teşkilat kuran Yahudiler, bu ofisin girişimleri neticesinde Filistin Toprak Geliştirme Merkezini meydana getirerek yerleşme faaliyetlerini sürdürdüler.
15-16