20 bini aşkın yazma esere ev sahipliği yapan tarihî kütüphane: Astan Quds Razavi Merkez Kütüphanesi
İran'ın Razavi Horasan Eyaleti'nin Meşhed şehrindeki Astan Quds Razavi Merkez Kütüphanesi, bünyesinde bulundurduğu nadir eserlerle ilim dünyasına hizmet vermektedir. Astan Quds Razavi Merkez Kütüphanesi'nin 500 yıllık bir geçmişinin olduğunu belirten Kütüphanenin Müdürü Ebulfezl Hasanabadi, geçmişte kitapların "kitap hazinesi" adı altında burada korunduğunu ancak Safeviler döneminde yeniden düzenlenerek kütüphaneye çevrildiğini ifade etti.
1-10
Astan Kuds Yazma Eserler Kütüphanesi, hicri birinci yüzyılın sonundan Kaçarlar dönemine (1925 yılına kadar) uzanan yelpazede eserlere ev sahipliği yapmaktadır.
2-10
Kütüphaneyi İran'ın en büyük el yazması nüshalar merkezi olarak nitelendiren Hasanabadi, nesiller boyunca kitapların ya bu kütüphanede yazıldığını ya da eserlerin buraya bağışlanmasından dolayı bu kütüphanenin diğerlerinden ayrıldığını aktardı.
3-10
Hasababadi, ellerindeki kayıtlara göre, aynı aileden 3 neslin yani dede, baba ve oğulun kütüphaneye kitap bağışı yaptığını söyledi.
4-10
Kütüphanede 90 binden fazla el yazması, 50 binin üzerinde taş baskı eseri muhafaza ettiklerini aktaran Hasanabadi, külliyedeki diğer bölümlerdeki eserlerle, yazma eserlerin 120 bini, taş baskı eserlerin ise 68 bini aştığını bildirdi.
5-10
Kütüphane Müdürü Hasanabadi, raflarında yirmi binden fazla Kur'ân ve cüz nüshalarının bulunmasının yanı sıra 10 bin de Kur'ân sayfalarının yer aldığını aktardı. Bu yönüyle dünyanın en büyük el yazması Kur'ân-ı Kerîm merkezlerinden olduğunu dile getirdi.
6-10
Hasanabadi, kütüphanelerinde yer alan ve hicri 40 ve 50'li yıllara ait olan "Senan Mushafı"nın dünyanın en eski Kur'ân-ı Kerîm nüshası olarak bilindiğini ifade etti.
7-10
Kütüphanede edebiyat, tıp, eczacılık ve benzeri alanlarda yazılmış binlerce eser olduğuna değinen Hasanabadi, İbn Sînâ'nın “Kanun”, Sadi-i Şirazi'nin başka yerde bulunmayan tek nüshalı “Divan”, Zekeriya Razi'nin bitkileri tanıtıp hangi hastalığa faydalı olduğunu anlatan kitabı, Hekim Nizami Gencevi'nin “Hamse” kitapları gibi nadir eserlere ev sahipliği yaptıklarını bildirdi.
8-10