1950'li ve 60'lı yıllarda Afganistan
1947'de Pakistan ve Hindistan adı altında iki ayrı devlet kurulmasıyla birlikte daha önce Hindistan'a bırakılmış olan Afganların yoğunlukla yaşadığı bölgeleri Afganistan'ın istemesi, Pakistan ile Afganistan arasında ihtilafa yol açtı. İngiltere'nin yeni silahlarla Pakistan ordusunu modernize etme çabaları ise Afganistan'ı Sovyetler Birliği'ne yaklaştırdı. Bu vesileyle İki ülke arasında başlayan siyasî dostluk 1954-1961 arasında karşılıklı ziyaretlerle ve imzalanan ekonomik, kültürel anlaşmalarla iyice pekişti. Yeni yollar, fabrikalar ve elektrik santralleri inşası ile Afganistan'ı bambaşka bir ülke haline getiren Sovyetler Birliği etkisi; eğitim, sağlık, altyapı yatırımları ile birlikte sosyal ve kültürel hayatta da kendini hissettirdi.
Kaynak: The Atlantic
1-19
ABD’nin 34. Başkanı Dwight D. Eisenhower’ın 9 Aralık 1959'da Afganistan'ın Kabil kentine yaptığı ziyaret esnasında bir konvoy. Eisenhower, bölgedeki Sovyet etkisini müzakere etmek ve Afganistan'a ABD yardımını artırmak için Afganistan Kralı Muhammed Zahir Şah ile kısa bir görüşme gerçekleştirmişti.
2-19
9 Aralık 1959'da Afganistan’ı ziyaret eden Amerikan Başkanı Eisenhower’ın konvoyunun geçiş güzergâhında bekleyen meraklı Kabil sakinleri.
3-19
9 Aralık 1959'da Pakistan’ın Karaçi şehrinden Afganistan’a gelen Başkan Eisenhower’ın konvoyunun geçişi esnasında yerel kıyafetleriyle Kabil caddelerinde dans gösterisi yapan Afganlar. Eisenhower, beş saat kadar Afganistan’da kaldıktan sonra Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’ye uçmuştu.
6-19
25 Mayıs 1964'te Kabil'de bir sokağın köşesinde trafik ışığının yanında sırtları dönük olarak oturan kadınlar ve hemen arkalarında muhtemelen araç bekleyen Afgan erkekler.
7-19
Kasım, 1959’da geleneksel kıyafetler içinde Afgan kadınlar, erkekler ve çocuklar; çorak, taşlı bir yolda at arabasının arkasında seyahat ederken görülüyor.
8-19
Afgan bir işçi, Kabil Janagalak fabrikasında Rus yapımı bir kamyonu kontrolden geçirirken görülüyor. Şehrin merkezinde araç gövdesi yapan tek işletme olan fabrika, 1992'den 1996'ya kadar süren Afgan mücahitleri yönetimi sırasında başkentteki diğer kamu mülkleri gibi yağmalandı.
9-19
Kuzeydeki Bağlân ilinin taşra kasabası Pul-i Humri'nin yaklaşık 12 kilometre kuzeydoğusundaki Karkar kömür madeninin girişi. Karkar kömür yatakları bir zamanlar Kabil’in kömür ihtiyacını tek başına karşılıyordu.
10-19
Afganistan Kralı Muhammed Zahir Şah, 8 Eylül 1963 tarihinde; Washington, DC’de kendilerini Beyaz Saray'a götüren araçta ABD Başkanı John F. Kennedy ile sohbet ederken görülüyor.
11-19
Sovyet lider Nikita Kruşçev (siyah şapkalı) ve Mareşal Nikolay Bulganin, 15 Aralık 1955'te Afganistan'ın Kabil kentine vardıklarında eski Alman üniformaları giyen Afgan şeref kıtasını incelerken görülüyor. Solda Afganistan Başbakanı Serdar Muhammed Davud Han, arkasında ise (kapaklı) Dışişleri Bakanı Prens Naim yer alıyor.
13-19
Afganistan’ın başkentini İran’ın sınır şehri Meşhed’e bağlayan, günümüze ulaşamayan Kabil-Herat otoyolundan bir kare. 20. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen otoyol, onlarca yıl süren savaşlar nedeniyle neredeyse yok oldu.
14-19
9 Haziran 1966’da çekilen fotoğrafta; kafeterya ve tretuvar restoranı bulunan, geceleri renkli ışıklarla aydınlatılan havuza bakan Kabil'in yeni Maliye Bakanlığı binası görülüyor.
16-19
9 Haziran 1966'da Kabul Times gazetesine ev sahipliği yapan Kabil’deki yeni hükümet matbaasının içinden bir kare.
17-19