Yıldız Sarayı ilk ziyaretçileriyle buluşacak
Osmanlı Devleti'nin son sarayı olan ve tarihin derin izlerini taşıyan Yıldız Sarayı, yaklaşık altı yıllık bir restorasyonun ardından ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor.
1-15
Yarından itibaren ziyaretçilere kapılarını açacak olan Yıldız Sarayı, uzun süren restorasyonun ardından eski ihtişamına kavuşmuş durumda ve ilk ziyaretçileriyle buluşacak.
2-15
Sultan III. Selim tarafından yaptırılan ve Sultan II. Abdülhamid döneminde genişletilerek devlet sarayı haline getirilen Yıldız Sarayı kompleksi, yaklaşık altı yıl süren restore çalışmalarının ardından bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılacak.
3-15
Uzun yıllar süren restorasyon, konservasyon ve peyzaj çalışmalarının tamamlandığı Yıldız Sarayı'nda, "Büyük Mabeyn Köşkü", "Çit Kasrı", "Küçük Mabeyn Köşkü" ve "Harem Dairesi" gibi yapılar, tarihlerinde ilk kez ziyaretçilere açılacak.
4-15
Osmanlı döneminde yabancı devlet adamlarının ağırlandığı Mabeyn Köşkü, yakın geçmişe kadar Cumhurbaşkanlığı kabulleri için kullanılıyordu.
5-15
Ayrıca "Hamid Bahçesi" olarak bilinen, bitki çeşitliliği, doğal nehir manzaralı su yolu ve peyzaj tasarımıyla göz kamaştıran bahçe, açılışın ardından ziyaret edilebilecek.
6-15
Sultan II. Abdülhamid döneminde asıl halini alan saray, 33 yıl boyunca devletin idari merkezi ve Sultan'ın ile ailesinin ikametgahı olarak hizmet vermiştir.
Köşkler, yönetim ve koruma yapıları ile parklar bütününden oluşan Yıldız Sarayı, Sultan II. Abdülhamid'in 1909'da tahttan indirilmesiyle birlikte önemini yitirmiştir.
7-15
Ziyarete açılacak yapılar arasında "Limonluk", "Hamam", "III. Selim Çeşmesi", "Ada Köşkü" ve "Cihannüma Köşkü" bulunuyor.
8-15
Yıldız Sarayı kompleksi, Osmanlı Devleti'nin son sarayı olması bakımından büyük bir önem arz etmektedir.
9-15
İlk kez görülebilecek yazma eserler arasında "Muhibbi" mahlasıyla şiirler kaleme alan Kanuni Sultan Süleyman'a ait divan, Matrakçı Nasuh'un Kanuni'nin Irak seferini anlattığı kitap, Katip Çelebi'nin "Cihannüma"sı ve ünlü hattatlara ait Kur'an-ı Kerim örnekleri bulunuyor.
10-15
Sultan II. Abdülhamid'in yaşamına, karakterine ve liderliğine ışık tutan eserler, onunla özdeşleşen ve Avrupa ile Orta Doğu'nun en önemlilerinden biri olan kütüphane ve marangozhanenin yanı sıra Yıldız Albümleri'nden seçilen fotoğraflar da ilk kez tarih ve sanat meraklılarının ilgisine sunulacak.
11-15
Kütüphane bölümünde askeri tarihten coğrafyaya, felsefeden casusluk romanlarına, astronomiden botanik ve zoolojiye kadar binlerce nadir eser gün ışığına çıkarıldı.
12-15
Son Osmanlı padişahı Sultan VI. Mehmed Vahdeddin döneminde de bir süre kullanılan saray, 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla birlikte kapılarını tümüyle dış dünyaya kapamıştır.
13-15
Ayrıca "Hamid Bahçesi" olarak bilinen, bitki çeşitliliği, doğal nehir manzaralı su yolu ve peyzaj tasarımıyla göz kamaştıran bahçe, açılışın ardından ziyaret edilebilecek.
14-15