Var olduğuna inanamayacağınız 10 dini yapıt
Dünya'nın birçok yerinde, birbirinden farklı veya aynı amaçlarla inşa edilmiş onlarca 'ibadethane' yer almaktadır. Bu haberimizde en ilginç noktalara inşa edilmiş ibadethaneleri gözden geçirdik. İşte var olduğuna inanamayacağınız 10 dini yapıt.
1-10
1. Sümela Manastırı- Türkiye
Trabzon Altındere Vadisi'nin 1188 metre yukarısında bulunan ve dik bir uçurumun kenarına inşa edilmiş bu yapının, günümüzden yaklaşık 1700 yıl önce inşa edildiği tahmin ediliyor.
2-10
2.Sacra di San Michele- İtalya
İtalya'nın Torino kentinde yer alır ve 1000 seneden eski bir geçmişe sahiptir.
26 metrelik kayalık bir dağın zirvesine kurulmuş ve bu dağın kendisi de deniz seviyesinden 960 metre yüksekte. Burası Cottian Alpleri'nin tam sınırında yer alır ve Piedmont'un en ünlü anıtlarından biridir. Saint Michael Manastırı olarak da bilinmektedir.
3-10
3. İsa'nın Kutsal Kalbi Tapınağı- İspanya
İspanya'nın Katalonya Bölgesi'nin Barcelona kentinde, Tibidabo Dağı'nın zirvesinde yer alır. Bir Protestan kilisesidir ve kumarhanenin inşaatını durdurmak için yapılmıştır. İnşası 59 yıl sürmüştür.
4-10
4. Las Lajas Tapınağı- Kolombiya
Kolombiya- Ekvador sınırında bulunmaktadır. Kilise, on sekizinci yüzyıldan beri bir turizm ve hac yeri olmuştur. Las Lajas Tapınağı, çarpıcı mimarisi, Meryem Ana'nın ortaya çıkışını ve kökenini kimsenin bilmediği gizemli bir duvar resmini içeren bir dizi efsaneyle isim yapmıştır.
5-10
5. Saint-Michel d'Aiguilhe- Fransa
Fransa'nın Le Puy-en-Velay yakınlarındaki Aiguilhe'de bir şapeldir. Şapele kayaya oyulmuş 268 basamakla ulaşılır. 969 yılında 85 metre yüksekliğindeki bir volkanik tıkaç üzerine inşa edilmiştir. Fişin üstündeki yüzey 57 metre çapındadır. 951 yılında Aziz James'in hac ziyaretinden dönüşünü kutlamak için bu şapeli inşa ettirmiştir. Şapel, dağ zirvelerinin ve diğer yüksek yerlerin koruyucusu olan Başmelek Mikail'e adanmıştır.
6-10
6. Kaplan Yuvası Manastırı- Butan
Bhutan'da Paro Vadisi'nde bulunan bir Budist manastırıdır. 1692 yılında Taktsang Senge Samdup mağarasının etrafında inşa edilmiştir. Manastır, günümüzde Bhutan'ın kültürel bir simgesi olarak kabul edilmektedir. Üç bin metre yüksekliğindeki dağ yamacına kurulmuş tapınağın hikayesi de oldukça efsanevidir. Rivayete göre milattan sonra sekizinci yüzyılda, Guru Rinpoche (Padmasambhava olarak da bilinir) adındaki bir rahip, Bhutan'da Budizmi yaymak istemiş ve Kaplan Yuvası olarak bilinen bu dağ yamacındaki mağaraya, dişi bir kaplan şekline giren Prenses Yeshe Tsogyal'ın sırtında uçarak gelmiş. Guru Rinpoche'un mağaraya gelme amacı ise Simgey Sandrup adındaki bir şeytanla savaşmakmış.Guru Rinpoche, Kaplan Yuvası mağarasında; üç yıl, üç ay, üç hafta, üç gün ve üç saat meditasyon yapmış. Yine rivayete göre Guru Rinpoche, Kaplan Yuvası Tapınağı'nda yer alan sekiz farklı tapınakta, sekiz farklı forma girebiliyormuş. Guru Rinpoche, Bhutan'a gelmeden önce bölgede çok çeşitli inançlar bulunuyormuş. Fakat Guru azmetmiş ve Bhutan halkını Budizm'e döndürmüş. Bu noktadan sonra Bhutan halkı Guru Rinpoche'u bir yol gösterici, mentor olarak benimseyip ona çok büyük saygı duymaya başlamışlar.
7-10
7. Kutsal Meryem Ana'nın Göğe Kabulü Kilisesi- Slovenya
Slovenya'nın kuzeybatısında Bled Gölü'nün ortasında bulunur. Ada çoktanrılı paganlar tarafından Slav bereket ve aşk tanrısı Ziva'ya adak adamak için kullanılıyordu. MS. 745 yılına kadar devam eden pagan - Hristiyan savaşı boyunca paganlar Hristiyanlaştırıldı ve tapınak mihrabı zarar gördü. Tapınağın yerine Meryem Ana'ya adanan bir kilise inşa edildi. Günümüzde adada bulunan barok yapı 17. yüzyılda yapılmıştır. Adaya ulaşım 'pletna' adı verilen gondol benzeri bir botla, sandalla ya da yüzerek sağlanıyor. Adaya vardıktan sonra 99 basamaklı merdiveni çıkarak kiliseye ulaşılıyor.
8-10
8. St. George Kilisesi- Etiyopya
Etiyopya Kralı Gebre Meskel Lalibela’nın Kudüs’e giden yolların güvenli olmadığı gerekçesiyle ikinci bir Kudüs’ü burada inşa ettirmek istemesinden ötürü bölge, “Etiyopya’nın Kudüs’ü” olarak adlandırılıyor.
Düşmanların fark etmemesi için yer altına inşa edilen yapıların her biri, taşıdığı sembollerle dönemin ve bugünün Etiyopya’sında yaşanan güçlü dini hayatı anlamaya yardımcı oluyor.
Amhara eyaletinde kralın adını taşıyan Lalibela kasabasında yer alan 11 kaya kilise her gün Etiyopyalıların düzenli olarak ibadet ettiği ve hac için geldiği bir mekan olmakla birlikte yılın her döneminde de turistlerin akınına uğruyor.
Lalibela, Hristiyanlıkla 4. yüzyılın başlarında tanışan ve bu dini ilk resmi din olarak kabul eden devletlerden biri olan Etiyopya'daki Hristiyan kültürün en önemli yansımalarından biri konumunda.
9-10