Türkiye'de görülmesi gereken 10 antik şehir
Yaz tatilinin de gelmesiyle birlikte antik şehirlere olan ilgi arttı. İşte yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olan 10 antik şehir...
1-10
1.Aspendos Antik Kenti-Antalya
Serik ilçesine bağlı Belkıs köyünde yer alan, antik tiyatrosuyla meşhur Aspendos Antik Kenti, tarihi yapıları dolayısıyla yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği tarihi alanlar arasında yer alıyor.
2-10
2.Didim Antik Kenti-Aydın
Aydın’ın Didim ilçesinde bulunan Didyma Antik Kenti, bulunduğu yere ismini veren Türkiye’deki önemli antik kentlerden biri. Tarihi M.Ö. 8000 yılına kadar uzanan bu kent, aslında dini törenlerin yapıldığı ve kahinlerin buluştuğu bir kehanet merkezi. Buranın kehanet merkezi olması da görkemli Apollon Tapınağı’nın yapılış efsanesinde gizli.
Efsaneye göre güneş, kehanet, müzik ve sanat tanrısı olan Apollon, çoban Brankhos ile karşılaşır. Brankhos’dan çok hoşlanan Apollon, ona kehanetin sırlarını öğretir. Brankhos da Apollon’un bu büyük hediyesine karşılık Apollon Tapınağı’nı inşa eder. Kehanetlerin sırlarıyla inşa edilen bu tapınak, Miletosluların keşfi ile meşhur Didyma kehanet merkezine dönüşür.
3-10
3.Letoon Antik Kentİ-Muğla
Seydikemer’in Kumluova Mahallesi’nde bulunan Letoon antik kentinin MÖ yedinci yüzyılda kurulduğu tahmin edilmektedir. Letoon Antik Çağ’da Likya’nın dini merkezi konumundadır. Bu kutsal alandaki Leto, Apollon ve Artemis tapınakları tarihi açıdan çok önemlidir.
Artemis ve Apollo’nun annesi Leto’ya adanmış olan en büyük tapınak, batıda bulunan ve Peripteros tarzında yapılmış Leto Tapınağıdır. Bu tapınak civarında MÖ 4. yüzyıla ait olduğu düşünülen ve üç dille (Grekçe,Aramice ve Likçe)yazılmış bir kitabe bulunmuştur ve halen Fethiye Müzesinde sergilenmektedir.
4-10
4.Olympos Antik Kenti-Antalya
Antalya’nın Kumluca ve Kemer ilçeleri arasında kalan Olympos Antik Kenti, Likyalıların en önemli yerleşim merkezlerinden biri. Sönmeyen ateşin yeri olarak anılan bu kentin tarihi hakkında net bir bilgi olmasa da M.Ö. 168-167 yıllarından kalma tarihi kalıntılarda şehrin adının geçtiği biliniyor.
5-10
5-Efes Antik Kenti-İzmir
İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Efes Antik Kenti, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri. Geçmişi ise M.Ö. 6000 yıllarına kadar uzanıyor. Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nın bulunduğu bu antik kent çeşitli efsanelere de ev sahipliği yapıyor.
6-10
6.Bergama Asklepion Ören Yeri-İzmir
Milattan Önce 4. yüzyılda Pergamon Akropolü dışında "sağlık tanrısı" Asklepios adına kurulan Asklepion Ören Yeri, gelişmiş mimari düzeni, uygulanan tedavi yöntemleri ile dönemi en önemli tedavi merkezi unvanına sahipti. Günümüze kalan kalıntıları Roma İmparatoru Hadrian tarafından yaptırılan düzenlemelere ait olan Asklepion, Türkiye'nin görülmesi gereken antik bölgeleri arasında yer alıyor.
7-10
7.Hierapolis Antik Kenti-Pamukkale
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Pamukkale, her yıl eşsiz güzellikteki travertenleri görmek ve şifa bulmak için gelenlerin yanı sıra bölgeyi çevreleyen Hierapolis Antik Kenti'nde Hristiyanlık açısından kutsal kabul edilen yapılarıyla inanç turizmine de ev sahipliği yapıyor.
8-10
8.Aphrodisias Antik Kenti-Aydın
Antik Yunan ve Roma dönemlerine ait en görkemli antik kentlerden biri. İyonik bir Afrodit tapınağının, stadyumun ve bir hamamın kalıntıları uzun zamandır açıktaydı, ancak 1961’den itibaren kazılarla birlikte; tiyatro, odeon, bazilika, market, evler ve hamam, anıtsal bir geçit ve Roma imparatorunun ibadeti için bir kült merkezi gibi yapılar ortaya çıkarıldı.
9-10
9.Assos Antik Kenti-Çanakkale
Assos (Grekçe: Άσσος), Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinin yaklaşık 17 km güneyindeki Behramkale Köyü'nde yer alan bir antik kent.
Antik Çağda Troas diye adlandırılan bölgenin güney ucunda volkanik bir tepenin zirvesi ve yamaçlarında, Midilli adasının karşısında kurulmuştur. Tarih boyunca Lidya, Pers, Pergamon¸ Roma egemenliği altına giren bölge Orta Çağ'da terk edilmiş; 1880-1883 yıllarında Amerikan Arkeoloji Enstitüsü'nün yaptığı kazılar sırasında Amerikalı genç mimar Francis H. Bacon tarafından bulunmuştur.
10-10