Konserve yapanlar dikkat: Bunları yanlış yapıyormuşuz
Konserve yapma mevsimi geldi. Evde hazırlanan konserve yiyecekler şüphesiz ki dışarıdan alınanlardan daha doğal ve sağlıklı. Fakat evde hazırlarken yaptığımız yanlışlar, zehirlenmelere kadar yol açabilmekte. Peki doğru 'konserve' nasıl yapılır?
1-4
Uzmanlar, çoğunlukla konserve yiyeceklerle bulaşan 'Clostridium Botulinum' isimli bakterinin, çok şiddetli gıda zehirlenmelerine yol açabileceği konusunda uyardı. Bununla birlikte uzmanlar, doğru konserve yapımının püf noktalarını paylaştı.
'Kaliteli, taze ve çürüksüz konserve malzemesi seçin'
Konserve için kullanılacak sebze veya meyvenin kesinlikle küflü olmaması gerektiği, ön hazırlık sırasında ürünlerin su ile ovalayarak yıkanmasını ve konserveye uygun şekilde doğranması gerektiği vurgulandı.
2-4
Konserve içerisinde mikroorganizma oluşumunu engellemek için; ürünün kesinlikle 100 derecenin üzerinde, düdüklü tencere gibi basınçlı kaplarda, en az 10 ila 20 dakika arasında kaynatılması gerektiğini söyleyen uzmanlar, ürünün asitlik değerine göre kaynama derecesinin ve süresinin arttırılabileceğini söyledi.
3-4
'Kullanılan kaplar steril olmalı'
Uzmanlar, konserveleri hazırlamadan önce, kullanılacak kapların ısıya dayanıklı cam veya mikrop üremesini engelleyen türde olması gerektiği ve kullanılmadan önce sıcak suda kaynatılarak sterilize edilmesi gerektiği uyarılarında bulundu. Ayrıca kavanozların kapaklarının her seferinde yenilenmesi gerektiğini de belirtti. Isıtılan kavanozlara doldurma işlemi; kavanozlar soğumadan, 1/5'i boş kalacak şekilde yapılmalıdır. Kavanozun tamamını doldurmak, hava alma problemlerine yol açabilir. Bu aşamadan sonra, yapılan en büyük yanlışlardan biri kavanozu ters çevirmektir. Kavanozu ters çevirmek, kapağın iç yüzeyi sıcakla, ayrıca gıda da asitliyse, bu asitle reaksiyona girmesine ve sağlığa zarar verebilmesine yol açabilir.
4-4