Kirayı IBAN'a yatıran kiracılar dikkat: Evinizden çıkartılabilirsiniz
Yargıtay kira bedelini IBAN'a yatıran kiracılar için emsal niteliği taşıyacak bir karara imza attı. Kira ödemelerinde bu hataya düşerseniz evinizden tahliye edilebilirsiniz...
1-12
Yargıtay, kiralarını banka hesabı üzerinden ödeyen milyonlarca kiracıyı ilgilendiren önemli bir karara imza attı. Karara göre, kira bedelini banka aracılığıyla ödeyen kiracıların bazı hususlara dikkat etmeleri gerekiyor.
2-12
Alınan bilgilere göre, L.M. isimli bir kiracı, her ay düzenli olarak kira bedelini ev sahibinin banka hesabına yatırdı. Ancak, yaklaşık dört ay sonra ev sahibi, kiracının kirayı eksik yatırdığını iddia ederek icra takibi başlattı.
3-12
Düzenli olarak kirasını ödeyen kiracı L.M. ise ev sahibinin başlattığı icra takibine itiraz etti. Ev sahibi ise takibin durdurulmasına itiraz ederek mahkemeye başvurdu.
4-12
Ev sahibi, mahkemede kiracısı L.M’nin dört ay boyunca kirayı eksik ödediğini öne sürdü. Kira bedelinin tam olarak ödenmesi gerektiğini vurgulayan ev sahibi, itirazın dikkate alınmamasını ve icra takibinin devam etmesini talep etti.
5-12
Ayrıca ev sahibi, kira sözleşmesinin feshedilmesini ve kiracının tahliye edilmesini istedi.
6-12
Kiracı L.M. ise ev sahibinin kirayı eksik yatırdığı yönündeki iddiaları reddetti ve her ay düzenli olarak 450 TL kira ödediğini, ancak banka tarafından havale ücreti olarak 31,50 TL kesildiğini belirtti. Kiracı, bu işlem ücretinin ev sahibinin sorumluluğunda olduğunu savundu.
7-12
Ayrıca, kira sözleşmesinde kira bedelinin elden peşin olarak ödeneceği belirtilmişken, sonradan ev sahibinin banka üzerinden ödemeyi istemesi nedeniyle oluşan havale kesintisinin kendi hatası olmadığını, bu durumun hukuka ve kira sözleşmesine uygun olmadığını belirterek davanın reddedilmesini talep etti.
8-12
Mahkeme, kira bedelinden kesilen ücretin bankanın aldığı masraflardan kaynaklandığına hükmetti ve kira bedelinin tam olarak ödendiği, tahliye talebinin haksız olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verdi. Ancak, ev sahibinin itirazı üzerine Yargıtay, mahkemenin bu kararını bozdu.
9-12
Yargıtay'ın bozma kararından sonra yapılan yeniden yargılamada mahkeme aynı kararı verdi. Bunun üzerine ev sahibi kararı tekrar temyiz etti ve bu kez Yargıtay Hukuk Genel Kurulu devreye girdi.
10-12
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun emsal niteliğindeki kararında, kira bedelinin eksiksiz olarak ev sahibine ulaştırılmasının kiracının sorumluluğunda olduğu ve banka üzerinden yapılan havalelerde işlem masrafının kiracıya ait olduğu vurgulandı.
11-12