Kira sözleşmesi yaparken bu 10 maddeye dikkat: Listeye bakmadan imza atmayın
Kiralarda uygulanan yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasıyla birlikte, kira sözleşmelerine çevrildi. Son iki yılda artan anlaşmazlıklar ve dava süreçleri, kira sözleşmelerinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Peki, etkili bir kira sözleşmesi için nelere dikkat etmek gerekir? Kiracı ve ev sahibi açısından kira sözleşmelerinin nasıl düzenlenmesi gerektiğini 10 madde ile derledik...
1-11
Son yıllarda Türkiye'de ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıklar giderek artıyor. Artan kira ücretleri ve uygulanan zam limitleri, bu ilişkilerde önemli gerilimlere neden oluyor..
2-11
İşte bu durumu en aza indirebilmek adına hazırlanacak doğru bir kira sözleşmesinin önemi büyük. Peki, etkili bir kira sözleşmesi için nelere dikkat etmek gerekir? İşte dikkat etmeniz gereken 10 madde:
3-11
Yazılı Sözleşme
Kira sözleşmeleri sözlü olarak da yapılabilir, ancak hukuki anlaşmazlıklarda ispat güçlüğü çekilmemesi için yazılı yapılması önerilir. Ayrıca, yazılı sözleşme olmadan bazı temel hizmetlerin sağlanması güçleşebilir.
4-11
Kira Dönemi ve Ödeme Detayları
Sözleşmede kira dönemi, ödeme başlangıç tarihi ve kira bedelinin açıkça belirtilmesi gerekiyor. Ödeme detayları, sözleşme tarafları arasında herhangi bir anlaşmazlık çıktığında önemli bir referans noktası oluşturur..
5-11
İmza Kimler Tarafından Atılmalı?
Kiralanacak ev eğer aile konutu ise eşlerden birinin imzası yeterli. Ancak öğrenci evleri gibi paylaşımlı konutlarda, tüm kiracıların imzası, sözleşmenin tüm bireyler için bağlayıcılığını sağlar..
6-11
Taşınmazın Durumu ve Demişrbaşlar
Sözleşme, taşınmazın ve demirbaşların mevcut durumunu açıkça belirtmelidir. Bu, ileride çıkabilecek ihtilafların önüne geçilmesinde kritik bir role sahiptir..
7-11
Zam Oranının Belirlenmesi
Zam oranı, TÜFE'nin 12 aylık ortalamasını geçmeyecek şekilde belirlenmeli. Bu oran, kira sözleşmesinin yenileme dönemlerinde de göz önünde bulundurulmalıdır.
8-11
Tahliye Taahhüdü Nasıl Düzenlenmeli?
Son dönemde birçok ev sahibi kira sözleşmesinin yanında tahliye taahhütnamesi de imzalatmak istiyor. Ancak tahliye taahhüdü ile kira sözleşmesinin aynı gün imzalanması durumunda bu taahhütnamenin geçerliliği bulunmuyor. Tahliye taahhütnamesinini boş olarak hazırlanması da mümkün. Eğer kiracı bunu boş olarak imzalasa da geçerliliği bulunuyor.
9-11
Geç Ödemeye Ceza Yok
Kiracı kira bedelini geç öderse, yasal faiz uygulanabilir fakat fazladan ceza şartı konulamaz. Ayrıca, kiracılar emlak vergisi gibi giderleri ödemek zorunda değildir.
10-11
Sözleşmede Kefil ve Garanti Şartları
Kira sözleşmelerinde kefil koşulu aranabilir. Müteselsil kefalet durumunda, kefil, borçtan doğrudan sorumlu tutulabilir.
11-11