Dünya siyasi tarihinde suikasta uğrayan liderler
Siyasi tarih, zaman zaman liderlerin hayatlarının tehlikeye girdiği, hatta bazen suikastlarla sonuçlanan olaylarla doludur. Bu olaylar, siyasi arenada dönüm noktaları oluşturmuş ve toplumları, ülkeleri etkileyen değişimlere neden olmuştur. İşte tarihte iz bırakan suikastlardan bazıları...
1-20
John F. Kennedy (ABD)
Amerika Birleşik Devletleri'nin 35. Başkanı olan John F. Kennedy, 22 Kasım 1963 tarihinde Dallas, Teksas'ta gerçekleşen bir suikast sonucunda hayatını kaybetti.
2-20
Bu olay, 'Kennedy Suikastı' olarak tarihe geçti. Hakkında birçok komplo teorisi üretilen suikast birçok kitap ve film sahnesinde yer aldı.
3-20
Suikastın faili olarak yakalanan Lee Harvey Oswald ise gözaltındayken Jack Ruby tarafından öldürüldü.
4-20
Indira Gandhi (Hindistan)
Hindistan'ın ilk kadın Başbakanı olan Indira Gandhi, 31 Ekim 1984 tarihinde Sih korumaları tarafından suikaste uğradı.
5-20
Gandi'nin öldürülmesinin ardından Hindistan'da Sihlere yönelik saldırılarda binlerce kişi öldürüldü.
6-20
Kral Faysal (Suudi Arabistan)
1964'ten suikasta uğradığı 25 Mart 1975'e kadar Suudi Arabistan'da krallık yapan Faysal bin Abdulaziz, ülkede bir dizi reformu hayata geçirdi. Televizyonların kurulmasını, kız okullarının açılmasını sağladı.
7-20
ABD'nin Yom Kippur Savaşı'nda İsrail'e destek vermesi nedeniyle Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri Birliği'nin petrol ambargosu kararı almasında ve tarihte '1973 Petrol Krizi' olarak bilinen olayda önemli rol oynadı.
9-20
İzak Rabin (İsrail)
Eski İsrail Başbakanı İzak Rabin de suikasta kurban giden liderler arasında yer alıyor. İsrail ile Filistin arasında barış sağlanması için gösterdiği çabalar Rabin'in sonunu hazırladı.
10-20
Rabin, iki devletli çözüm girişimi için Filistin Kurtuluş Örgütü ile İsrail arasında 13 Eylül 1993'te imzalanan Oslo Anlaşması'na imza atan isim oldu.
11-20
Aynı zamanda eski İşçi Partisi lideri olan Rabin, 4 Kasım 1995'te Tel Aviv'de katıldığı mitingin ardından İsrailli 'aşırı sağcı' Yigal Amir tarafından silahla vurularak öldürüldü.
12-20
Park Chung-hee (Güney Kore)
Güney Kore'de yönetimi 1961'de askeri darbeyle ele geçiren Devlet Başkanı Park Chung-hee, 26 Ekim 1979'da arkadaşı Kim Jae Kyu tarafından bir restoranda silahla vurularak öldürüldü.
13-20
Kaynaklarda, İstihbarat Başkanı olan Kim'in, ülkeyi 'demir yumrukla' yönettiği aktarılan Park'ı 'Güney Kore'ye demokrasiyi geri getirmek için' öldürdüğünü söylediği belirtiliyor.
14-20
Olof Palme (İsveç)
Eski İsveç Başbakanı Olof Palme, Güney Afrika'daki ırkçı rejiminin yanı sıra hem ABD hem de Sovyetler Birliği'ni eleştiriyordu. Palme hükümeti, 1984'te PKK'yı terör örgütü olarak tanıdı.
15-20
Palme, 28 Şubat 1986'da eşiyle birlikte gittiği sinema salonundan çıktıktan sonra arkasından yaklaşan bir kişinin ateş açması sonucu yaşamını yitirdi.
16-20
Stockholm'un en işlek caddelerinden birinde eşiyle evine doğru yürüyen Palme'nin vurulduğu gün, korumaları yanında değildi. Terör örgütü PKK'nın da şüphelileri arasında yer aldığı suikasta ilişkin onlarca kitap yazılırken, cinayete ilişkin soru işaretleri bugün hala devam ediyor.
17-20
Enver Sedat (Mısır)
Eski Cumhurbaşkanı Cemal Abdülnasır'ın ölümünün ardından Mısır'da yönetime geçen Enver Sedat, İsrail ile yakınlaşması nedeniyle suikasta kurban gitti.
18-20
Sedat'ın cumhurbaşkanlığı döneminde Mısır'ın da aralarında bulunduğu Arap ülkeleri ile İsrail arasında 6 Ekim 1973'te "Yom Kippur" Savaşı başladı. Bu savaşın ardından Kahire ile Tel Aviv arasında 'Mısır-İsrail Barış Antlaşması'na varıldı.
19-20