🌳Dikey bahçeler yararlı mı, zararlı mı?
Çevre ve Şehircilik Bakan Yrd. Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Twitter hesabından her gün yol kenarlarında gördüğümüz dikey bahçeler ile ilgili bilgilendirmede bulundu.
1-12
Ülkemizde TÜİK verilerine göre trafiğe son 20 yılda 3 kat artışla kayıtlı araç sayısı 23 milyona ulaştı. Üstelik her geçen gün yenileri eklenmeye devam ediyor. Bu araçların 4,2 milyonu İstanbul'da. İş veya gezi amaçlı ziyaretlerle Mega Şehre giren araç sayısı katlanıyor.
2-12
Bu araçlar bir taraftan hava kirliliğine yol açarken, aynı zamanda da kişilerin huzur ve sükununu bozan gürültüye neden olurlar. Olumsuzları gidermek için birçok adım atılıyor. Tüm dünyada giderek yaygınlaşan metotlardan biri de dikey bahçeler.
3-12
Dikey bahçelerdeki bitki örtüsü araçlardan kaynaklanan gürültüyü doğrudan tek yöne yansıtmaktan ziyade çok yöne saçarak dağılmasını sağlar. Bir kısmını da kendi içerisinde sönümleyerek bir nevi gürültü bariyeri işlevi görür. Araştırmalara göre %40 azaltım (8dB) sağlanabiliyor.
4-12
Yine egzozlardan salınan önemli hava kirleticileri için bir nevi filtre görevi görürler. Araştırmalara göre 60 m2'lik bir bahçe duvar 40.000 kg zararlı gaz ile 15 kg ağır metali süzebilir. Keza zararlı uçucu organik bileşikleri absorbe ederek hava kalitesine katkı sunarlar.
5-12
Önemli etkilerden birisi de seragazlarını önlemesi. Küresel ısınmaya yol açan seragazları için yutak alanı olurlar. Sadece 1 m2'lik YAŞAYAN duvar; Havadan 2,3 kg CO2 uzaklaştırır.Aynı zamanda da yaşam kaynağımız olan 1,7 kg O2 sunarlar. Kar içinde kar sunan bir sistem.
6-12
Dikey bahçeler, güneşten gelen ışığı da soğurarak bölgedeki sıcaklığı dengeler ve ısı adalarının oluşmasını önler. Ayrıca bitkilerin terlemesi yoluyla da ortamdaki enerjiyi soğurarak doğal serinlik sağlar. Yine yeşil alanların mental açıdan kişileri rahatlatıcı etkisi de var.
7-12
10 yıl önce İBB, bu faydaları gözeterek çalışmalara başlamış. İlk olarak tamamen canlı bitki; zamanla da maliyeti optimum kılmak için bazı yerlerde (ağaç motifi vb) kompozit malzeme de kullanılmış. Damlama yöntemi ile de sulama sorunu çözülerek sistem altyapısı oluşturulmuş.
8-12
Kullanılan bitkiler çok yıllık bitkiler. Diğer park ve bahçelerde kullanılanların aynısı Uzun yıllar değişim ihtiyacı yok. Bakım için de yıllık olarak budama vb temel işler yapılıyor. Kullanılan ilaçlar yine diğer park ve bahçelerde kullanılan ilaçlardan.
9-12
Sonuç olarak iddia edilenin aksine büyük bir bakım gerekmiyor bu bahçelere. Tüm duvar bahçelerin aylık bakım masrafı sadece 720.000 ₺, yıllık ise 8,6 milyon ₺, İstanbul Büyükşehir Belediyesince Park ve Bahçeler için tahsis edilen yıllık bütçenin sadece binde 7'si (%0,71)
10-12
Öte yandan, İstanbul'da 60 Milyon m2 yeşil alan var. Bu alanların bakımı da, sulanması da, ilaçlanması da duvar bahçelerle aynı şekilde yapılıyor. Duvar bahçelerin toplam büyüklüğü 55BİN m2. Tüm yeşil alanların sadece onbinde dokuzu.Diğer bir ifadeyle %0,0916 veya 0,000916
11-12