9 gün Kurban Bayramı tatilinden kimler faydalanacak?
Kurban Bayramı tatili için hazırlıklar başladı. Bayram 28 Haziran Çarşamba günü başlayacak, dört gün sürecek, 1 Temmuz Cumartesi günü bitecek. 9 günlük bayram tatilinden kimlerin faydalanabileceği merak konusu oldu.
1-5
Konuyla ilgili Hürriyet'teki Noyan Doğan'ın köşe yazısı şu şekilde;
Yapılan açıklama ile 26 Haziran Pazartesi ve 27 Haziran Salı günü idari izin kapsamına alındı. Böylece hafta sonu da dahil 9 gün bayram tatili fırsatı doğdu.
2-5
Peki, idari izinden kimler yararlanacak, tüm çalışanlar 9 gün bayram tatili yapabilecek mi? Bu vesile ile yaz sezonuna girildi, 16 Haziran’da da okullar yaz tatiline gireceğinden yıllık izin konusuna da değineyim.
3-5
Bayram tatili 9 güne çıktı ama bu sadece devlet memurları için. Neden? Çünkü idari izin sadece kamu kurumlarında çalışanları ilgilendiriyor; özel sektör çalışanlarını kapsamıyor. Memurlar, devlet dairelerinde çalışanlar, belediye çalışanları 26-27 Haziran tarihlerinde idari izinli sayılacaklar ve bu kesim için tatil 9 gün olacak. Özel sektör çalışanları ise 26 Haziran Pazartesi tam gün, 27 Haziran Salı günü yarım gün (arife olduğu için) çalışacaklar. Yani, özel sektör çalışanları için bayram tatili 27 Haziran Salı öğlen başlayacak, 1 Temmuz Cumartesi günü son bulacak; toplamda 5.5 gün tatil yapacaklar.
Şunu da belirteyim, idari izin, kişinin çalıştığı kurum tarafından verilen izin anlamına da geliyor. Kimi özel şirketler isterlerse çalışanlarına bu bayramda idari izin verebilir ve tatili 9 güne çıkartabilir. Bu durumda çalışan açısından, maaş ve yıllık izin anlamında bir hak kaybı yaratmaz. İşveren, idari izin uygulamazsa, çalışan, 26-27 Haziran tarihlerinde, iki günlük izin kullanarak, bayram tatilini 9 güne çıkartabilir.
4-5
Çalışanların izin hakları
Gelelim, çalışanların yıllık ücretli izin haklarına. Maalesef ne işverenler ne de çalışanlar, izin hakları konusunda tam bir bilgiye sahip olmadığında, özellikle yaz ayları geldiğinde, izin konusu işveren ile çalışanlar arasında anlaşmazlığa neden oluyor. Daha net anlaşılması için madde madde anlatayım.
* Çalışan yıllık ücretli izin hakkından vazgeçemez, işveren ‘İzin kullandırmıyorum’ diyemez.
* Çalışanın, işe başladığı tarihten itibaren bir yıl çalışmış olmak kaydıyla yıllık izin hakkı doğuyor. Örneğin, geçen senenin 1 Haziran’ında işe başladınız, 2023’ün 1 Haziran’ında bir yıllık süreyi doldurduğunuz için yıllık ücretsiz izin hakkını elde etmiş oluyorsunuz.
* Aynı işyerinde; 1 yıldan 5 yıla kadar çalışanlar 14 gün, 5 yıldan 15 yıla kadar çalışanlar 20 gün, 15 yıldan daha fazla çalışanlar ise 26 gün izin kullanmak zorundadır. Madenlerde çalışanlar, bu sürelerin üzerine dörder gün ekleyerek fazla izin yaparlar. İzin süreleri iş sözleşmesine ve toplu iş sözleşmelerine göre de değişebilir.
* Çalışan, hak ettiği yıllık iznini kullanmak istediği tarihten en az bir ay önce işverene yazılı olarak bildirmek zorundadır.
5-5