Sezai Karakoç'un Ardından...
Varlığı bile ümit vericiydi, güller açan gül ağacımız. Gölgesinde öğrendik. Soylu mevzisinde haysiyetli bir ömür sürdü. Sözleriyle ufuk, şiiriyle nefes oldu. Gül devrini beklemedi, bizzat yaşantısıyla onu çağırdı. Ninni değil, kıyamet aşısıydı. Makamı âli olsun.
Sezai Karakoç, yeşil sarıklı ulu hocaların öğretmediğini öğretti bizlere.
Mehmet Görmez
- Diğer İkinci Yeni şairlerinin değil ve fakat bilhassa Sezai Karakoç'un ölümü Türklere bir şey hatırlatmalıydı. Daha doğrusu toplum olarak hatırlanmağa değer bir şeyler yaşadığımız fikrine canlılık kazandırmalıydı. Olmadı bu. Olmamakla kalmadı Türk toplumunun kendi eline, gözüne, kendi ayağına, dizine nazar atfetmekten kaçınış tavrına destek olundu.
- İsmet Özel
Varlığı bile ümit vericiydi, güller açan gül ağacımız. Gölgesinde öğrendik. Soylu mevzisinde haysiyetli bir ömür sürdü. Sözleriyle ufuk, şiiriyle nefes oldu. Gül devrini beklemedi, bizzat yaşantısıyla onu çağırdı. Ninni değil, kıyamet aşısıydı. Makamı âli olsun.
Güven Adıgüzel
- Sezai Karakoç'un yarım asrı aşan mücadelesi başarıya ulaşmış, bir şair, mütefekkir olarak milletinin kalbi, atan nabzı, çarpan yüreği olmuştur. İlhamla, aşkla yoğrulan şiiri milletinin gönlünde yerini almıştır. Ayrıca "duruşu"yla da seçkin ve müstesna bir örnek olmuştur. Sezai Karakoç; hiçbir ışıltıya, üne, alkışa aldanmamış, döneminin gözde akımlarına uzak durmuş, televizyonların, gazetelerin tüketim malzemesi olmamış, özenle kendi kozasını örmeyi sürdürmüştür. Parti genel başkanlığı ile münzeviliği aynı fotoğrafa sığdırmayı başarmıştır.
- Necip Tosun
Büyük bir kayıp ve hepimizin yetişme çağında da büyük etkileri olmuş bir büyük şairdi Sezai Karakoç. Bireysel olarak da benim için çok önemli idi. Elbette bu etkisi devam edecek. Kitapları, eserleri vesilesiyle üzerimizdeki etkisi artarak, büyüyerek devam edecek.
Aykut Ertuğrul
- Hepimizin yetişmesinde, edebiyata duyduğumuz ilgide, Türkiye'ye duyduğumuz ilgide Sezai Karakoç'un çok büyük bir yeri var. Bugün ona veda ederken hayatımızın çok önemli bir kısmının çok önemli bir aktörüne veda etmiş oluyoruz. Tabii eserleri bizden de uzun ömürlü olacak. Onlar yaşamaya devam edecek.
- Furkan Çalışkan
Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun. Hayattayken 1980'li, 1990'lı yıllarda Diriliş Yayınları'nda kendisini birkaç defa ziyaret ettim. Bütün eserlerini bir yaz baştan sona okumuştum. Şunu biliyoruz ki, "İkinci Yeni" akımında şiirde bir çığır açmış şairimiz, kendi kuşağı içerisinde. Tefekkür tarafı da zaten tartışılmaz.
Müjdat Uluçam
- İslam milletinin başı sağ olsun. Bir mütefekkir, önder, büyük bir şair ve birçok nesli yetiştirmiş ve onların önünü aydınlatmış güzel bir insandı. Allah rahmet eylesin.
- Mustafa Kirenci
Sezai Karakoç: Kan İçinde Güneş şiirini okumanızı tavsiye ediyorum. Rahat uyusun.
Victor Matis
- Milletine aidiyetinin ve medeniyetine mensubiyetinin gerektirdiği mesuliyeti hakkıyla ifa eden; aidiyeti ve mensubiyetiyle şeref bulan, ifası ile şeref veren "SEZAİ KARAKOÇ..." Gurbeti vuslat, makamı âli, rahmeti gani olsun.
- İhsan Fazlıoğlu
Sezai Karakoç'u sadece bir şair olarak değil, bütünüyle bir düşünce, medeniyet ve kültür insanı olarak değerlendirmek gerektiğine dikkati çekerek, "Şiir yazmak için şiir yazmamıştır. Yazı yazmak için yazı yazmamıştır. Onun bütün derdi, bütün çabası İslam medeniyeti, İslam ümmeti, İslam toplumu çabası olmuştur. Bu çağın üzerinden bir silindir geçmiştir, büyük bir tufan geçmiştir. İnsanlığın yeniden kendisini bulabilmesi için böylesine bir düşünüre ihtiyaç olmuştur, Cenabıhak da bunu Sezai Karakoç'a nasip etmiştir. O da eserleriyle, düşünceleriyle, anlattıklarıyla ve duruşuyla bunu hakkıyla yerine getirmiştir. Ben onu hep şöyle nitelendiririm, o âdeta peygamber ahlâklı bir insandı. Onun hayatının etrafında bir lekeye, bir ize, bir karaltıya rastlanmaz. Böylesi bir insandı. Yani onun öfkesi de sevgisi de hepsi davasına dönüktü.
Ali Haydar Haksal
- Bıraktığı öyle bir yoldur ki o yola her adım atan dirilişin yaratıcı nefesini ilik¬lerine kadar duyacaktır. Tek başına bir mektep, bir üniversite olan, yetiştirilmesi çok çok zor, kaybedilmesi çok kolay insanlardandı. Kaç nesil bu Karakoç mektebinde yetişti, yetişmeye devam ediyor. O kaybetmedi, kaybeden biziz...
- Dursun Ali Tökel
Sezai Karakoç, iktidarların parıltısına ve imkânlarına kendini kaptırmayan ödünsüz dava adamı, neslinin son temsilcilerinden biriydi. Ruhu şad olsun.
Ali Ayçil
- Dirilişin ve aşkın ilhamı, büyük şairiydi. Aynı güneşe bakıp aynı yağmurda yürüyüp belki aynı kırmızı ışıkta bekledik. Kalanları utandıracak kadar onurlu bir hayat yaşadı; şahidiz! Çok dolandım sokağında... Görsem söyleyecektim; "bendim o, köşedeki esmer çocuk". Mekânı cennet olsun.
- Yücel Arzen
Sezai Karakoç, Türkçenin son büyük şairidir. Geleneğin günümüzde en gürbüz devamıdır. Aynı zamanda Modern dönem İslam düşüncesinin de en özgün düşünürüdür.
Sadık Yalsızuçanlar
- Sezai Karakoç, Cumhuriyet döneminde metafzik boyutlu bir düşünce akımının boy atmasına öncülük ederek Türkiye'nin merkez ülke olması idealini yeni nesillere hatırlatmakla kalmadı, çağın ve insanlığın sancılarıyla yüzleşmeyi önerdi. Bir medeniyet düşünürü, medeniyet şairi ve "Diriliş"in mümtaz şahsiyeti Sezai Karakoç'u doğmuş ve doğacak çocuklar adına selamlıyorum.
- Mustafa Ruhi Şirin
Edebiyatımızın çok büyük bir şairi Sezai Karakoç vefat etti, Allah rahmet eylesin! Ey okuyucu, ey medya, sağcı solcu ocu bucu demeden bir şairin ölümünü çok ciddiye alalım, "Monna Rosa" şiirini huşuyla okuyalım, kelimelerin büyüsüne edebiyatımız adına şükran duyalım!
Nihat Genç
- Benim görüşüme göre Birinci Dünya Savaşı çıkmasaydı bir ‘Osmanlı rönesansı' yaşanabilecekti fakat bu akamete uğramıştır. Bununla birlikte Mehmet Akif, Yahya Kemal ve özellikle Necip Fazıl ile fikir hayatı da gümrah bir şekilde başladı. Ardından Sezai Karakoç, şiirin yanında tefekkürü de kendinde gerçekleştirdi. Bugüne kalan çok şümullü bir dünya görüşü ortaya koyabildi ve bunu yapabilmek için yaşadı. Birçok düşünürün sağlayamadığı ‘fikriyatını yarıda bırakmama' başarısını da göstermiştir. Onun fikirleri sadece Türkiye ile sınırlı kalmayacak, inşallah Misak-ı Milli'nin dışında da bütün İslam alemine çok doğru açılımlar getirecektir. Çok hasbi bir şahsiyetti. Fikirleri de çok sağlam ve berraktır. Yeni nesiller onun fikirleriyle beslenecektir. Bu da toplumumuz için ve bütün İslam alemi için inşallah çok hayırlı verimlere yol açacaktır. Onun sayesinde yeni nesiller zamana daha hür bakabilecektir.
- Kâmil Eşfak Berki
Sezai Karakoç önemli bir şairdi, iyi bir şairdi. Sezai Bey gıyabında konuşulurken bile Sezai Bey idi. Kendisine has, ödün vermeyen bir kişiliğe sahipti. Biraz da aksi biri miydi? Belki de Akif'ten sonraki en önemli Müslüman şairdi.
Tuğrul Tanyol
- Dijital dünya, hakikati tahrif edene dek, medyada tek bir resmini görmedik, şiiri efsanesiyle birlikte büyüdü. Nur içinde yat kahraman şair.
- Oktay Taftalı
Ünsal Oskay'ın demesiyle, onlar "Türk şiirinin üç parasız yatılısı": Cemal Süreya, Ece Ayhan, Sezai Karakoç. Şiir cumhuriyetinde yerleri var. Şiirimiz onlarla var.
Haydar Ergülen
- Bizim şairliğimiz Sezai Bey'in şairliğinin yanında hiçbir şeydir. O çok müstesna bir insan ve çok müstesna şairdi. Camı, çerçevesi kırık bir yerdi ama o orada çalışıyordu. Peygamber gibi bir adamdı. Onun mısralarından bir tanesi de ‘Uzatma dünya sürgünümü benim' şeklindeydi. Rabbine söylüyordu bunu. Mesele Müslümanlıksa eğer bir insan ancak bu kadar mükemmel bir Müslüman olabilirdi. Diriliş dergisindeki yazılarını dört gözle beklerdim. Çok nankör bir toplum olduk. Kimin umurundaydı Sezai Karakoç? Dünya artık başka bir yöne doğru gidiyor, sarsılan, hırpalanan, yıpranan değerler var. Sezai Karakoç'un edebiyatta ve şiirde başka bir idraki vardı. Maalesef onun izini devam ettiren birisi de çıkmadı. Sezai Bey hep hak bildiği yolda ilerledi. Dünya nimetini hiç görmüyordu. Gönül gözü, akıl gözü, inanç gözü olan varsa Sezai Bey'in farkını görürler. O şair deyip geçilebilecek biri değildi. Ona iyi şair demek bile kısır kalır, onu kuşatmaz.
- Süreyya Berfe
Bazı şairler vardır ki yazdıkları iyi şiirin engin unsurlarını taşır. Sezai Karakoç da bu tanıma giren şairlerdendi. Çok kimse onun edebiyattaki erişilmezliğinin yanısıra düşüncelerini, inançlarını da söz konusu ederler. Elbette iyi bir şairin düşünceleri, dünya görüşü de şiirine sızar. Okurun şiiri dışında da onunla ilgilenmesi iyi şair olmasından ileri gelir. Birçok kişi onun şiirlerini de düşüncelerini de inceledi. Beni kişiliğinin bir yanı çok etkilemiştir; şiirinden de düşüncesinden de inancından da taviz vermemesi. Her zaman rahmetle anacağım.
Doğan Hızlan
- Sezai Karakoç: Şiirimizin Son Büyük Şairi. 1960'lı yılların başından itibaren gelen şairlerin şiirlerindeki ses, artık bileşenlerden oluşan bir sestir; onların sesinde daha önceki şairlerin sesini bulmak mümkündür. Karakoç'un sesi ise, 50'den önceki büyük şairlerimizin sesi gibi, poetik bakımdan yekpare, arı, tekil bir sestir.
- Yücel Kayıran
Sezai Bey'in ölümü, herhangi bir şairin ölümü değildir. Bazı şairler büyük mimarlardır, görkemli yapılar inşa ederler. Süleymaniye'yi, Selimiye'yi inşa ederler; bazılarıysa deniz kumuyla ilk depremde yıkılan binaları... Sezai Bey şiirin Süleymaniye'sini inşa etti. Rahmeten vâsiâ...
Hilmi Yavuz
- Özenle inşa ettiği yalnızlığını, şiirini ve elindeki BİM poşetini hep hatırlayacağım. Allah rahmet eylesin.
- Birhan Keskin
Sezai Karakoç, düşüncelerini "Diriliş" kavramı etrafında formüle etmiş bir düşünürdü aynı zamanda. İslam dünyasının topyekûn dirilmesini ve kültürel olduğu kadar inançsal bir atılım yapması gerektiği ana erekti. Didaktizme düşmeden, kitlesel anafora kapılmadan, entelektüel bir süreç yaşadı Karakoç. Şiir ve yazılarını görmekte ve değerlendirmekte geç kalan Türkiye entelijansiyasına karşı kendi mütevazı ve yalın dünyasında tek başına direnen Karakoç, son zamanlarda bir cenah kültüne de dönüştürülmüştü. Oysa şiirsel zekâ yanında engin kültür ve yüksek samimiyetle örülmüş eserleri, toplumsal kapsayıcılık bakımından da kaynaktır. Doğu'yu ve Batı'yı tarihi sosyolojik perspektiften değerlendirerek özgün, yeni ve modern bir zihin haritasını öneren, bunun için çevirilere, eski metinlere ve genç şair ve yazarlara kucak açan bir anlayışla yol almıştır.
Ömer Erdem
- "İşin kolayına kaçsaydı" dünyalık ve doyumluk konusunda hiçbir sıkıntı yaşamazdı. Oysa o, uzun ömründe bir kez bile "işin kolayına kaçmak" denilen melanete gönül indirmedi. Kendi anlattıklarından biliyoruz ki "açlıktan bayılsa bile" bir gram esnemedi, bir gram taviz vermedi inandığı değerlerden...
- İsmail Kılıçarslan
Karakoç yaşadığı sürece, bilinen poetik özellikleriyle birlikte ender rastlanan, kendi içinde arınarak bütünleşme çabasının temsilcisi oldu benim gözümde. Bir poetik devrim olan İkinci Yeni'nin mensuplarından sayılmasını sağlayacak özgün tavrıyla yola çıkmıştı... Rönesans, Avrupa tarihinde büyük yer edinmiş bir toplumsal diriliş olgusunun adı olarak özel ad niteliğini kazanmış olmasaydı, Karakoç için "Doğu Rönesansı'nın idealisti" diyebilirdik. Kendisinin bunun yerine "Diriliş" sözcüğünü seçmesi, özgünlüğü esas aldığına ilişkin sayısız ve çok temel göstergelerden biri.
Necmiye Alpay
- Karakoç, şiirde ve hayatın resmî ya da gayrı resmî her alanına yayılan dışlamalarına karşı "diriliş"ten söz eder. Diriliş, ferdin ruhuna istinat etmesidir ki o "Ruh", büyük harfle yazılan, Cenabı Allah'ın kullarına üflediği nefestir. Ferd, ruhuna istinat ederek dirilecektir. Karakoç, bu bilinçle hem ferd hem de toplum için "diriliş fikri"ni insanlara hatırlatır. Bu uğurda dergi çıkarır, yayınevi ve hatta parti kurar. Bu, onun şiirini tamamlayan aksiyonudur. Şiiri, düzyazıları bu aksiyondan ayrılmaz. Ve elbet karşılaşan her insanı derinden sarsan bir derviş gibi geçirdiği hayatı da.
- Celal Fedai
Bu topraklar bu coğrafya büyük bir şairini kaybetti. Bir rüyayla gönderilmiştim o şaire. Hazreti Ali'nin Cemal Süreya'nın selamı ile çaldım kapısını. Açtı o kapıyı Hazreti Ali ve Cemal Süreya selamı ile. Sonra anladım ki Hazreti Hızır'ın ona gönderilen selamıydım ben. Çünkü Hazreti Hızır ile Sezai Karakoç'un omuzları bir dağda birbirine değmişti öyle yazılmıştı Hızır'la Kırk Saat. Devrin daim olsun Yüzü Hazreti Hızır'a benzeyen şairim. Saygıyla hürmetle hep şiirine kelimelerine.
Ali Asker Barut
- Sezai Karakoç Türkiye'nin ağlama biçimiydi de.. Güzel ülkemizin kalbinin dünyaya daha da bulanıp katılaşmaması temennisiyle.
- Selahattin Yusuf
Ömrünü "Diriliş"in ışığında bir varoluş kavgasına adayan şair, fikir adamı Sezai Karakoç'un dünya sürgünü bitmiş. Şahidiz, iyi biliriz.
Tarık Tufan
- Sezai Karakoç ölmüş. Geçmişte, hakkında üç yazı yazdım. Hiç karşılaşmadık, tanışmadık. Dünya görüşü olarak hiçbir yakınlığımız yoktu. Ama benim için daima bir erdem ve dürüstlük abidesi idi. Bunlar varken dünya görüşü nedir ki? Çok üzgünüm. Babamın ölümünde ağlamıştım en son...
- Baki Ayhan Asiltürk
Onurlu, büyük bir şairdi. Muhteşem Sezai Karakoç. Mekanı cennet olsun.
Osman Konuk
- "Çocuk düşerse ölür çünkü balkon Ölümün cesur körfezidir evlerde" Hepimiz er geç düşeceğiz o balkondan; çocuk, cesur ve şair kalplerimizle. Uğurlar olsun Sezai Karakoç.
- Ataol Behramoğlu
"Anne ölünce çocuk...ağzında siyah bir leke... çocuk öldü mü güneş/ simsiyah görünür gözüne..." Şair ölünce kelamı yaşar, kapkara bir ışık, içimizde. Elveda.
Pelin Batu
- Ben de Sezai Karakoç hakkında bir şeyler söylemek istiyorum; ama ne söylesem olmayacak sanki. Benzersiz bir muhayyile, benzersiz bir zekâ... Maalesef memleketimize has kısırlıklar yüzünden verebileceğinin çok azını verebildi, ki o bile bize çok geldi.
- Selçuk Orhan
Sırların sırrına erdi nihayet üstad Folded hands Bütün sürgünler nasılsa bir gün vuslata erer; kavuştuğu yer cennet olsun. Allah rahmet eylesin.
Deniz Ülke Arıboğan
Hayattayken Hakkında Yazılanlardan
Bulgucu adam. Belki de ülkemizde tek bulgucu. Bir başına. Hiçbir ortaklığa girmez. Dışarıda ve yukarıdadır. Düşüncesini de öfkesini de hemen ortaya koyar. Ama yalnız olması yalnız kalma anlamında değil, diyorum. Yapısı öyle. Karakoç, bence, yaşama konumu olarak da tek ve benzersiz bir kişi. Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde birinci sınıf öğrencisiyken kendisine asistanlık önerilmiş, ama kabul etmemiştir. Kimseyi küçük düşürmez. Ama bazı kişileri büyük düşürdüğü olmuştur. Sıkışmış, sıkıştırılmış deha. Alçak gönülle katı yüksek uçuyor.
Cemal Süreya
- İkinci Yeni başlangıçtaki ilk anlamıyla Sezai Karakoç ile Cemal Süreya'dır. Karakoç 1962'ye (bilemediniz 1968'e kadar) İkinci Yeni'nin çağdaş ve çağcıl iki-üç şairinden biriydi. Ama şimdi ona artık "zamanımızın bir şairi" denmesi yerine oturtulması olur.
- Ece Ayhan
Hızırla Kırk Saat, Türk şiirinin kendi kaynağına dönme ve kendi olma özgünlüğünü ilan etme ve kendi bayrağını kullanma savı ve zaferidir. Ondan her türlü esaret unsurundan özentisiz ve kendiliğinden ayrı kalmış, fakat kaçınılmaz batıdan gerekli olanları da almayı başarmış bir özgürlük vardır. Nasıl ki Wagner'in müziğinde notalar birbirinden ayrı düşmezler, her nota sonrakilere işaretler yollar, evvelkilerin hatırasını belli eder. Aynı hassayı Hızırla Kırk Saat'ta da görürüz.
Cahit Zarifoğlu
- Karakoç, dini konularına fazla eğilen ve bu konuları şiirleştiren ve şiirlerinde dine yer veren bir ozandır. Paul Claudel ve T. S. Eliot gibi Karakoç da dinin sanatını yapmaktadır. Onlar birer Hristiyan sanatçıydı. Karakoç da Müslüman sanatçıdır ve bize öyle görünüyor ki bu yolda başarılıdır.
- Muzaffer Uyguner
Din ve inanç yoluyla fizikötesi kaygıları yenmiş "mistik şair" olarak görülen Sezai Karakoç, düşünce temelini yerleşmiş ulusal değerlerde alışıyla "klasik"; bu temeli yeni ve kapalı-karanlık bir imaj evreniyle örgüleyişiyle de "İkinci Yeni" kabul edilir.
Eser Gürson
- İkinci Yeni şiirinin bireysel derinleşmeye elverişli diline rağmen, bu adlandırmanın içinde sayılan şairler "küçük dünya"lar içindeyken, çağdaşları içinde, en geniş ufuklu şiiri kuran şairin Sezai Karakoç olduğu şüphesizdir.
- Ebubekir Eroğlu
Sezai Karakoç her şeyden önce kendisi için hiçbir şey istemeyerek örnek bir şair tavrı koymuştur. Şiirleri resullerin sözleri gibi çok anlamlıdır. İkinci Yeni'nin altın şairlerindendir.
İlhan Berk
- Görüşmemiz gelmiş... Tel örgüye! Tel örgü... Mahşerden bir numune... Gelenler bizim Ankaralı gençler. Bana ve Osman Yüksel'e gelmişler. Aralarında benim sevgili Sezai Karakoç'um da var.
- Necip Fazıl Kısakürek
"Yaklaşık Olarak Ece Ayhan Şiiri..." O yazıda yazmamıştım ama Ece'nin bütün şiirlerinin özü Sezai Karakoç'un şu dizelerine dayanır: "Çocuk düşerse ölür çünkü balkon/ Ölümün cesur körfezidir evlerde..." Ece'nin bütün ters diyalektiği buradan çıkmıştır. Teknik olarak çok çarpıcıdır.
Oğuz Demiralp
- İlk şiirlerinin "biçimsel" ve biçemsel yönden İkinci Yeni şiirinin özgün örneklerinden olması; İkinci Yeni şiiri daha kaynağından en doğru biçimde anladığını gösteren yazıları, aradaki fikir ayrılığına karşın bu yakıştırmanın yapılmasına doğallıkla neden olmaktadır.
- Mehmet H. Doğan
Karakoç'un şiirindeki ana dönüşüm noktası, 1967'de yayımladığı Hızır ve Kırk Saat adlı kitabıyla hayat bulur. Kitaptaki destansı anlatım beraberinde açık bir soluk alışı, nefes alıp vermeyi yani var olan hislerin, inancın bazen imgeler, bazense eğretilemelerle ortaya çıkışını sağlamıştır.
Orhan Kahyaoğlu
- Sezai Karakoç şiirimizin tok ve güçlü, incelik ve seçkinlik taşıyan bir sesidir. Ne yazıktır ki üzerinde pek durulmadı... Sezai Karakoç'u yeniden inceleme bizim şiirimizin gizli bir kahramanına ulaşmamıza yardımcı olabilir.
- Orhan Duru
Sezai Karakoç, modern şiirimizde manevi ve dinsel değerleri evrensel kültürle birlikte özümseyerek, gelenekle yenilik arasında dinamik ilişkiler kurarak benzeri olmayan "mitopoesis" yaratmıştır.
Talat Sait Halman
- Karakoç, çağının yorumcusu ve tanığı bir aydın olarak kullandığı özenli özenli dil ve kavramsal dünyası ile de çağdaş bir izleğin adı olmuştur. Bu anlamda onun yapıtı/ alatısı çağını yorumlayacak haklılıkla çağdaştır.
- Köksal Alver
1960'lardan sonra yazınsal iktidar İkinci Yeni girişiminde açık ve örtük (günümüz şairlerinden Karakoç'a borçlu olanları rahatlıkla çıkarabilir dikkatli okur) bir yeri olan Sezai Karakoç'un çevresinde bir sessizlik oluşturmayı bilmiş, bir ortak- yaşarlığı (symbiosis) seç(e)meyen Karakoç da bu yazınsal iktidarı bir daha görmemek üzere dışlamıştır.
Ahmet Oktay
- İlk şiirlerindeki mistik hava giderek yoğunlaşan Sezai Karakoç yazılarıyla da İslamcı görüşün başlıca kuramcılarından oldu. İslamcı, mistik düşünceyi modern şiir akımı ögeleriyle yansıtan, bu özelliğiyle İkinci Yeni şiiri içinde ve günümüz şiirinde özgün bir yeri olan şairdir.
- Ataol Behramoğlu
Sezai Karakoç'ta diriliş kavramı bireyde varoluşsal bir soruna dönüşen kurtulma fikridir. Sonsuzluk kavrayışıdır... aşk sonsuzluğa elverişlidir. Karakoç'ta toplumsal değişim/dönüşüm uzun süreli bir aşamadır. Çünkü öneri aşktır. İnsanın değişimidir. Bu değişime koşut toplumsal değişim uzun süreli bir aşamadır.
Osman Özbahçe
- Özellikle edebiyat alanında etkili bir isim olan Sezai Karakoç'un Diriliş'i ve Diriliş İdeolojisi, Müslüman bir bireyden çok, varoluşçu bir insan tekini çağırmaktadır. Diriliş, İslamcılığı muhafazakâr dünya görüşünden farklılaştırmaya çalışmasıyla kayda değerdir.
- Ahmet Çiğdem
Sezai çok hoş bir insandır. Gerçek bir entelektüeldir. Dünyaya bir üst bakışla bakmasını bilen bir insandır. Her türlü yorumda anlaşırsınız. Sezai sadece "Balkon" şiirini yazmış olsaydı bile ben yine onu önemserdim.
Gülten Akın
- Kendi kuşağı içerisinde en dikkate değer metinleri üretmiş olan Sezai Karakoç'tur. Türkiye'de sağ görüşlere sahip olup da sol aydınlar dünyasında kendine yer etmiş ilk isimdir.
- İsmet Özel
Aslında her şey Türkiye'de düşünce sosyolojik ve kültürel boyutlar kazanarak zenginleşip özgünleştikçe Sezai Karakoç'un düşüncelerinin tüm görkemiyle düşünce hayatımızda damga vuran, onu önemli şekilde etkileyeceğini göstermektedir. Ancak öylesi bir dönemde Türkiye'de düşünce hayatı aktarmacı olmaktan çıkıp doğru mecrasına girecektir.
Kurtuluş Kayalı
- Bütün bir Ortadoğu coğrafyasına uzanan ve o coğrafyayı kapsama iddiasında olan geniş bir körfez onun şiiri. O körfezi ufkuma sığdırmaktan acz duyuyorum. Karakoç için Türkiye'nin ilk Ortadoğulu şairi desem abartmış olur muyum?
- Ayhan Kurt
Sezai Karakoç; şiirinin kaynağı, duyarlık alanı bakımından "bu ülke"- nin evlatları için teneffüs zilini çalan şairlerin önde gelenlerinden biridir. Esmerdir ve şairdir. Doğuludur ve okumuştur. Mümindir ve avangarde'dir. O yüzden, O'nu anarken babasıyla hava atan çocuklar gibidir çoğumuz.
Ahmet Murat
- Sezai Karakoç, özellikle kullandığı tekniklerden çok iyi yararlanmasını bilmesi, dilinin iyi oluşu, daha ilk şiirlerinde kendisini gösteren şiir yaratma yetisi yüzünden 1953- 1960 döneminin ustalarından biri olarak görülmüştür.
- Güven Turan
Sezai Karakoç'un Diriliş'i, mekâna ilişmenin, zamana girmenin yegâne maksadı olan Allah'a varma yolunda, sürekli otokritikle bir erdem sitesi kurma davasıdır. Düşünsel etkinliğin özerk değerine inanan Karakoç, "biz düşünmeyi durdurduğumuz için İslam'la ilgimizi gevşettik" der.
Tanıl Bora
- Sezai Karakoç gibilerini ödüllerle tartabilecek durumda değiliz. Böyle insanların, ödülleri çok aştıklarını düşünmek lazım. Ödül, Sezai Karakoç'tan çok, ödülü verenlerin ve bu ödülün verilmesine sevinecek olanların yaşayacakları bir onurdur.
- Cahit Koytak
Sezai Karakoç'u arayıp antoloji için bir öyküsünü istedim. Önce "Antolojide kimler var?" dedi. Durdu. Sonra "Bu antolojiyi siz yapıyorsunuz, bunu niye soruyorum ki" dedi. Ne büyük bir incelik ve güven.
Selim İleri
- Cemal Süreya'nın kaldığı evde daha sonra Sezai Karakoç kaldı. Sezai Karakoç'tan sonra da o evde ben kaldım. Evde bir gaz sobası vardı. Cemal Süreya taşınırken onu Sezai Karakoç'a bırakmış. Sezai Karakoç da bize bıraktı. Ben de çıkıncaya kadar kullandım.
- Abdullah Uçman
Kurucu bir tefekkürle düşünce hayatımıza giren Sezai Karakoç, ilkin, öz medeniyetimize ait küllenmiş anlam kaymalarına uğramış, canlılığını yitirmiş terimleri yeniden ele almakla başlamıştır: Bir taraftan terimlerin medeniyet ve kültür mimarisindeki yerini bütün niteliği ile tespit ederken, diğer taraftan, bu terimleri çağımızın düşünce verileriyle aşılamaktadır.
Erdem Bayazıt