"Okusana"da: Metin Eloğlu, Engin Türkgeldi ve Ziya Paşa
İnsan, kendi hayatı dışında başka hayatların da olduğunu hatırlamak için arada bir öykü okumalı, öyle değil mi? Engin Türkgeldi’nin ilk kitabı Orada Bir Yerde’nin içinden şehirler, bilgeler, cüceler, krallar, terk edilmiş kasabalar geçiyor.
Bu Yalnızlık Benim-Metin Eloğlu
Metin Eloğlu, Türkçe şiirin değil, Türk şiirinin en bıçkın şairi. Onun şiirlerinin bıçkınlığı; İstanbul’u, hayatı, kendisini bir akışın içinde düşünebilmesinden kaynaklanıyor. Her an bir kavgaya girecekmiş gibi, ama aynı zamanda da kavgadan sağ çıkacağına inanan birinin rahatlığı var şiir söyleyişinde. Onun kişisel tanıklığı ile toplumun tanıklığı arasındaki mesafe de bu yüzden az belki de. Her an kavgaya hazır olduğu için.
Eloğlunda ince müzik
Benimkisi aman aman
- Orada Bir Yerde - Engin Türkgeldi
- İnsan, kendi hayatı dışında başka hayatların da olduğunu hatırlamak için arada bir öykü okumalı, öyle değil mi? Engin Türkgeldi’nin ilk kitabı Orada Bir Yerde’nin içinden şehirler, bilgeler, cüceler, krallar, terk edilmiş kasabalar geçiyor. Oldukça görsel bu hikâyeler, bizi dünya öykü tarihinin atmosferi içine soksa da alabildiğine “kendi” kalmayı başarıyor. Bu kendiliğin içinde de bizi, görünenin aslında görünen gibi olmadığına ikna ediyor. Öyleyse, başka hayatları hatırlamak için…
Endülüs Tarihi- Ziya Paşa
Ziya Paşa, İslam ve Avrupa tarihçilerinden büyük bir titizlikle derleyip, aklıselim üzere kaleme aldığı bu önemli eserinde Endülüs’ü bütün yönleriyle sunarken;
O büyük kıtanın ahvali bile şark ahalisi arasında anlamsız bir efsane gibi bir müddet dillerde söylenip, sonraları bütün bütün unutulmuştur.
dediği Endülüs medeniyetinin envanterini çıkarmaktadır.