Edebiyatla geçen ömrün erbaini

Cihan Aktaş.
Cihan Aktaş.

Cihan Aktaş, yazı dünyasında dirsek ve gönül temasıyla geçen kırk yılı geride bıraktı. Aktaş’ın edebiyat dünyasındaki 40. yılı, Taksim Camii Kültür Sanat Merkezi’nde edebiyatseverler ve okurların katılımıyla anıldı. Birçok roman ve öykü yazarak okuyucuyla temasını hiç bırakmayan Cihan Aktaş’ı bu önemli gününde yazarlar ve önemli isimler de yalnız bırakmadı.

Hayata yazarak tanıklık kurmaktan vazgeçmeyen ve edebiyatın şifahi yanına tutunan Cihan Aktaş, kurduğu bu bağ ile çok sayıda esere imza attı. Kamusal alanda kadın olmanın zor olduğu 1980'li yılların başında başörtülü bir kadın yazar olmanın alışılmadık tepkilerine, gazete köşelerinde yazmayı garipseyen, önemsiz bulan, hatta reddeden insanlara rağmen var oldu ve yazdı. Müstear isimle yazan, Fatma Aliye’den bildiğimiz erkek takma adını kullanan yazarlara karşılık o zarif varoluşunu devam ettirdi.

Cihan Aktaş, öğretmen bir babanın kızı olarak 1960 yılında Refahiye’de dünyaya geldi. Küçük yaşta kitaplarla tanışan Aktaş’ın yolculuğunda ailesi ve kardeşlerinin de izleri var. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Yüksek Okulunu bitirdi. Mimar, gazeteci ve okutman olarak çalışan Aktaş, roman ve öykü kitaplarının yanı sıra kadın meseleleri, mimarlık ve şehircilik, sinema, siyaset etrafında araştırma ve denemelerden oluşan kitaplar yazarak 1995 ve 2002'de Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından, 1997'de ise Gençlik Dergisi tarafından ödül verildi.

Devlet Tiyatrolarının 75. yılında “Romandan Sahneye” projesi kapsamında Konya Devlet Tiyatrosu, Cihan Aktaş'ın Şair ve Gecekuşu adlı eserini sahneye taşıdı. Kusursuz Piknik adlı hikâye kitabıyla 2009'da ESKADER tarafından verilen “Yılın Hikâye Kitabı” ödülünü kazanan Aktaş, 2015'te Bursa 15. Edebiyat Günleri Ahmet Hamdi Tanpınar Ödülü'ne, 2016'da Kızım Olsan Bilirdin isimli kitabıyla Ömer Seyfettin Hikâye Ödülü ile Necip Fazıl Roman-Hikâye Ödülü'ne, 2017'de ise Bayburt Üniversitesi tarafından Dede Korkut Edebiyat Ödülü'ne lâyık görüldü.

Sömürü Odağında Kadın, Tanzimat'tan Günümüze Kılık Kıyafet ve İktidar, Mahremiyetin Tükenişi, Şark'ın Şiiri-İran Sineması, Bacı'dan Bayan'a/İslamcı Kadınların Kamusal Alan Tecrübesi, Şehir Tutulması, Kusursuz Piknik, Üç İhtilal Çocuğu, Son Büyülü Günler, Azizenin Son Günü-Azerbaycan hikayeleri, Suya Düşen Dantel, Ağzı Var Dili Yok Şehrazat, Halama Benzediğim İçin, Kızım Olsaydın Bilirdin, Bana Uzun Mektuplar Yaz, Şirin'in Düğünü, Şehrazat Balonda, Kar Gibi Patiskalar, Şair ve Gecekuşu ile Fotoğrafta Ayrı Duran adlı kitapların da aralarında yer aldığı çok sayıda esere imza atarak edebiyat dünyasında kendine has bir portre çizdi.

Cihan Aktaş’ın yazarlık yolculuğunun 40. yılına özel Ayşe Olgun ve Abdullah Harmancı'nın hazırladığı, Yazarlığının Kırkıncı Yılında Cihan Aktaş'a Kırk Çiçek başlıklı kitap Taksim Camii Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen programda okuyucuya sunuldu. Edebiyatla demlenen ömrün erbainini kutluyoruz.

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım