Cins'ten kitap önerileri
Okur anlatılanların gerçek olup olmadığına karar veremez, vermesi durumunda “tekinsiz” ya da “olağanüstü” türlerinden birine geçmiş olur. Fantastiğe ilginiz varsa ya da merak ediyorsanız, bu sahadaki ender incelemelerden olan bu kitabı muhakkak okumalısınız.
Fantastik: Edebi Bir Türe Yaklaşım- Tzevatan Todorov
Bu metinde Todorov’un çıkış noktası, “fantastik” diye nitelenen anlatılar değil, bir edebi tür olarak fantastiktir. Ona göre bir metni fantastik kılan şey okurun yaşadığı kararsızlıktır. Formül budur: “Neredeyse inandım.”
Okur anlatılanların gerçek olup olmadığına karar veremez, vermesi durumunda “tekinsiz” ya da “olağanüstü” türlerinden birine geçmiş olur.
Todorov, bu edebi tür hakkımda belirli açılardan değerlendirmeler yaptıktan sonra, fantastik unsurlar barındırdığına karar verdiği eserler üzerinden örnekler de veriyor.
Fantastiğe ilginiz varsa ya da merak ediyorsanız, bu sahadaki ender incelemelerden olan bu kitabı muhakkak okumalısınız.
Amat - İhsan Oktay Anar
Yer yer Dede Korkut etkisi görülen romanda yazar, gerek seçtiği kişilerle gerekse de olaylarla tarihi bir hava kurar. Ana tema yolculuk üzerine kurulmuştur ve bu kurgusuyla okuru da içsel bir yolculuğa çıkarır.
Amat, ilahi düzenin tersine döndüğü bir romandır. Dünyayı yöneten Tanrı değil şeytandır. Anar, bu romanda düzenin ters işlediği bir dünya kurmuş ve bu dünyasını çeşitli anlatılarla desteklemiştir.
- Esere ölüm ve ölümsüzlük etrafında çevrelenen bir döngü hâkimdir ve “Amat ne kadar gerçekse bu hikâye de o kadar gerçek”tir.
Edebiyat Ne İşe Yarar? - Rita Felski
Rita Felski’ye göre okur ile edebiyat arasındaki etkileşim dört tarzda gerçekleşir: Tanıma süreci, büyülenme süreci, bilgi amaçlı okuma tarzı ve şok stratejisi.
Bu başlıklar altında dört bölüme ayırdığı kitabında okuma eylemi üzerine düşündürüyor ve bazı sorular soruyor. Edebiyat fakültelerinde ders kitabı olarak da okutulan bu kitap aynı zamanda edebiyatseverler için de okuması keyifli bir kaynak kitap niteliğinde.