Cins'ten "dinlesene" önerileri!
Özlem Taner kendisi gibi pek çok yoldaşıyla geleneksel müziğe sahip çıkmış, bu köklü zenginliği sesiyle mamur etmiştir. O, kaynak kişisi Antepli Âşık Hasan Hüseyin olan “Yolumuz uğradı mah-i güzele” deyişini söylerken, biz de daha iyi anlıyoruz bu nefeslerin nice yolları, dağları ve nice bir zamanı aşıp da bizlere ulaştığını.
Antep’ten yetişen en özel seslerden Özlem Taner, 8 yaşında bağlama çalmaya başlamış, liseden sonra Gaziantep Türk Müziği Devlet Konservatuarına girmiş ve konservatuar öğrenimini okul birincisi ve yüksek şeref derecesiyle tamamlamıştır.
Eğitiminin ardından, yaptığı halk müziği albüm çalışmalarıyla yüzyıllardır bildiğimiz ezgilere yanık Türkmen gırtlağıyla yeni ve farklı bir nefes daha katılmış oldu. Özlem Taner kendisi gibi pek çok yoldaşıyla geleneksel müziğe sahip çıkmış, bu köklü zenginliği sesiyle mamur etmiştir.
O, kaynak kişisi Antepli Âşık Hasan Hüseyin olan “Yolumuz uğradı mah-i güzele” deyişini söylerken, biz de daha iyi anlıyoruz bu nefeslerin nice yolları, dağları ve nice bir zamanı aşıp da bizlere ulaştığını.
Ae hawa mere sang sang chal - Lata Mangeshkar
Namı diğer Hint bülbülü, yani Lata Mangeshkar…Hint müziğinin yaşlanmayan, eskimeyen sesidir. 1991’de Guinness’e dünyanın en çok şarkı kaydı yapan şarkıcısı olarak girmiştir. 1987’ye kadar 30 bin olarak sayılmış kayıtların sayısı ise günümüzde 40 bine vardığı tahmin ediliyor. 1929 doğumlu sanatçının sesi 80’i aşan yaşlarında bile hâlâ bir genç kız sesi gibi yumuşak ve naiftir.
1942’den beri, playback şarkılarıyla Hint sinemasının en büyük kadın aktristlerinin sesi olmuştur. Hani hep kulağımıza bir yerlerden çalınan, belki annelerimizin daha iyi hatırladığı derin ve sarsıcı bir Hint şarkısı vardır ya, işte onu söyleyen muhakkak Lata’dır…
Nani Nana - Mariami Abdushelishvili
Mariami Abdushelishvili, müzik yaşamının ilk dönemlerinde geleneksel Laz şarkıları seslendiren 1993 doğumlu genç Gürcü şarkıcıdır. Ünlü Gürcü besteci ve opera sanatçısı Nunu Gabunia’dan vokal dersleri alan ve 12 yaşında ailesiyle ABD’ye yerleşen Mariami, ilerleyen yıllarda folk müzikten R&B müziğe geçiş yapmıştır. Ancak söylediği “Nani Nana” adlı halk şarkısı dinleyenin gönlünden de kulağından da silinmez ve Mariami’yle özdeşleşmiştir…
Mariami, zihinlerde hep geleneksel Laz kıyafetleriyle ve ağlayarak söylediği bu Lazuri ağıtla kalmıştır… Umarız bir gün, tıpkı bu ağıtta geçen, “Yeniden Lazca şarkılar söyleyelim anne” cümlesi gibi, yeniden Lazca halk şarkılarını söylemeye başlar…