Yenilikçi tasarım ve toplum odaklı yaklaşım: Peckham Kütüphanesi

L formundaki kütüphane Londra’da bulunuyor.
L formundaki kütüphane Londra’da bulunuyor.

1990’larda Londra’nın Peckham bölgesi, yüksek işsizlik oranları ve ulusal ortalamanın altında kalan eğitim başarılarıyla dezavantajlı bir bölge olarak kabul edilirken; bu tablo, Peckham Kütüphanesi’nin açılmasıyla değişmeye başlıyor. 2000 yılında açılan kütüphane, bölgedeki dönüşümün simgesi haline geliyor. Londra'nın güneydoğusunda bulunan Peckham Kütüphanesi, hem kütüphane hem de toplumsal etkinlik alanı olarak hizmet veriyor. Alsop ve Störmer tarafından tasarlanan yapının mühendislik çalışmaları ise AKT II tarafından yapılıyor. Bina, 2000 yılında Stirling Mimarlık Ödülü’nü kazanıyor.

Dış cephede rastgele açılarda yer alan kolon sistemi iç mekanda da devam ediyor.
Dış cephede rastgele açılarda yer alan kolon sistemi iç mekanda da devam ediyor.

Peckham Kütüphanesi'nin tasarımı, geleneksel kütüphane anlayışını yeniden yorumlayan yenilikçi bir yaklaşımı yansıtıyor. Ters "L" harfi formunda tasarlanan yapı, hem estetik bir değer taşıyor hem de işlevsellik açısından çeşitli avantajlar sunuyor. Zemin katı dar bir oturum alanına sahip olan bina, tasarımıyla okuma bölümünü cadde gürültüsünden uzak tutuyor. Ayrıca, zemin seviyesinde halka açık bir meydan oluşturarak çevresiyle dinamik bir etkileşim sağlıyor. Binanın üst katları, ince çelik kolonlar tarafından destekleniyor ve bu kolonlar, rastgele açılarla yerleştiriliyor.

Kütüphane, ters 'L' harfinin kısa kolunda, dördüncü kat seviyesinde yer alıyor.
Kütüphane, ters 'L' harfinin kısa kolunda, dördüncü kat seviyesinde yer alıyor.

Binanın cephesinde tercih edilen canlı renkler, binanın ve binaya ait detayların vurgulanmasında önemli bir rol oynuyor. Parlak turuncu bir güneşlik, dış cephede kullanılan oksitlenmiş bakır kaplamanın turkuaz tonlarıyla güçlü bir zıtlık oluşturuyor. Arka cephede ise farklı renklerdeki cam paneller, dinamik bir görsel etki sunuyor.

Dış cephede kullanılan renkli camlar, binanın ters
Dış cephede kullanılan renkli camlar, binanın ters

İç mekanda, farklı yaş gruplarına ve kullanım amaçlarına göre düzenlenmiş alanlar bulunuyor. Beş katlı dikey bloğun zemin katında lobi, giriş holü ve resepsiyon bulunurken, üst katlarında ise multimedya merkezi, personel idaresi, çocuk kütüphanesi, yerel tarih arşivi, vatandaş danışmanlık merkezi ve ofisler yer alıyor.Tüm bu alanlara, Willy Wonka tarzı camlı asansörlerle erişim sağlanabiliyor.

Kütüphanede açık plan sistemi kullanılıyor.
Kütüphanede açık plan sistemi kullanılıyor.

Ana kütüphanenin doğal ışıkla aydınlanan yüksek tavanlı kütüphane alanında, çelik kolonlar üzerinde yükselen üç oval pod bulunuyor. Bu podlar, çocuk etkinlik alanı, Afrika Karayipleri edebiyat merkezi ve toplantı odası gibi alanları içeriyor. Bu alanlara kütüphane katından bir spiral merdivenle ulaşılabiliyor.

3 bağımsız alanın dış cephe kaplamasında ahşap tercih ediliyor.
3 bağımsız alanın dış cephe kaplamasında ahşap tercih ediliyor.

Peckham Kütüphanesi, fosil yakıt kullanımını ve mekanik sistemlere olan bağımlılığı en aza indirgemek amacıyla doğal enerjilerden maksimum düzeyde faydalanacak şekilde tasarlanıyor. Merkezde yer alan pod, ana mekâna gün ışığı girmesini sağlarken, üstteki turuncu güneşlik (bere) gölgelik işlevi görüyor. Aynı zamanda çatıda bulunan pencereler sayesinde hava sirkülasyonu sağlanıyor. Sürdürülebilirlik ilkeleriyle tasarlanan binada, doğal aydınlatma ve havalandırma sistemleri binanın enerji ihtiyacını önemli ölçüde azaltıyor.

Vaziyet planlı.
Vaziyet planlı.
Kütüphane katına ait plan.
Kütüphane katına ait plan.
Proje

Peckham Kütüphanesi

Tasarım ofisi

Diller Scofidio + Renfro

Tasarım ekibi

Will Alsop, Christophe Egret, Andy McFee, Yael Gordon-Wide, Aldreic Beckman, Junko Suetake

İnşaat firması

Sunley Turiff Construction Ltd.

İnşaat mühendisi

Adams Kara Taylor

Peyzaj mimarı

Jenny Coe

Aydınlanma

Concord Lighting

Akustiklik

Appllied Acoustic Design

Proje tamamlanma tarihi

2000
Proje yeri

Londra, İngiltere

Proje alanı

2.300 m²

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım